Днес стартира осмото издание на национална кампания за насърчаване на

...
Днес стартира осмото издание на национална кампания за насърчаване на
Коментари Харесай

15 минути четене на ден развива интелекта и повишава резултатите на децата

Днес започва осмото издание на национална акция за поощряване на четенето "Походът на книгата ". Събитието се провежда от Асоциация "Българска книга ", а негов хазаин е Столична библиотека.

Повод за самодейността е Международния ден на детската книга.

Председателят на УС на Асоциация "Българска книга " Велизара Добрева напомни решението, което Алберт Айнщайн предлага за това по какъв начин децата да станат умни. "Това става, като им четем приказки. Тези елементарни думи разказват смисъла на детските книги за интелекта на един субект, само че и смисъла на интелекта за бъдещето на обществото ", уверена е Добрева.

Тази година 23 известни български спортисти ще обикалят учебни заведения и детски градини, с цел да четат приказки на децата. Сред тях са Евгения Раданова, Нешка Робева, Евгени Иванов, Влади Николов, Рени Ламперията, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Даниел Петров, Влади Киров, Тереза Маринова, Дойчин Боянов.

Инициативата ще продължи до 31 май с четене, игри, прожекции на филми, уъркшопове и други занимания.

Детски книжовен фестивал е самодейност от миналогодишното издание на акцията.

Зам.-директорът на Столична библиотека доктор Марчела Борисова съобщи, че приоритет в работата на Столична библиотека са децата и учениците. Към момента постъпват и запитвания от детски градини да се включат в самодейностите на книжното средище. Подготвя се и документална галерия в столични учебни заведения, които също честват 140-годишнина като София, откогато е оповестена за столица на страната, оповестява News.bg.

Георги Господинов и литературата като метод за справяне със света Децата до 14-годишна възраст в Столична библиотека са над 10 000 от общо 53 000 читатели.

Инициативата "Европа чете " цели да покаже, че технологията за преборване на функционалната неначетеност е книгата. Спрямо друга статистика двама от всеки пет възрастни в България са необразовани. България би трябвало да влага в българските библиотеки и да насърчи четенето в фамилията. В книгата "Европа чете " към този момент има българска страница, която събира подписи и ще отпътува за Финландия. Именно финландците са най-честящата нация в света. 15 минути четене дневно развива интелекта и покачва резултатите на децата.

След като бъде допълнена книгата, тя ще посети Европейския парламент като обръщение към новия му състав, който следва да бъде определен на 26 май.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР