Днес стартира нова мярка за насърчаване мобилността на безработните лица,

...
Днес стартира нова мярка за насърчаване мобилността на безработните лица,
Коментари Харесай

Приемат кандидати: 200 лева бонус месечно за работа над 50 км от дома

Днес започва нова мярка за поощряване подвижността на безработните лица, осведоми Агенцията по заетостта. Бюрата по труда в страната към този момент стартират приема на заявки за приемане на средства за покриване на разноски за наем, такса за ясла/детска градина и интернет услуги.

Тази опция е за безработни, които са ориентирани към работно място и сменят адреса си, с цел да работят на повече от 50 км от вкъщи си. Средствата се отпускат най-вече за 12 месеца, като размерът им за тази година е до 200 лева месечно.

Предоставената финансова поддръжка за възобновяване на част от разноските за наем, такса за ясла/детска градина и интернет услуги е ориентирана и към младежите, напускащи профилирани институции или ползващи обществени услуги в общността от резидентен вид. Това ще насърчи териториалната им подвижност и ще подтиква мотивацията им за независим и самостоятелен от институциите живот.

Новата мярка е регламентирана с последните промени в Закона за поощряване на заетостта и Правилника за използването му. Тя ще поддържа фамилиите да стартират работа в друго обитаемо място, надалеч от местоживеенето им, и да покриват разноски за наем, грижа за децата в детско заведение и други услуги за естествен витален стандарт.

В Националния проект за деяние по заетостта за 2017 година е планувано 400 безработни да се възползват от мярката. Очакванията са по този метод Агенцията по заетостта да сътвори условия за по-голяма подвижност и интензивност на безработните лица, изключително на тези с професионални умения, и да отговори на повишеното търсене от бизнеса на квалифицирана работна мощ.

Подробна информация може да бъде получена във всяко бюро по труда и на формалната страница на Агенцията по заетостта в рубриката " Насърчителни ограничения за безработни лица ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР