Днес стартира изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци в

...
Днес стартира изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци в
Коментари Харесай

Строят хранилище за радиоактивни отпадъци в България

Днес започва построяването на Националното вместилище за радиоактивни боклуци в България.

Проектът се осъществя от Държавното дружество „ Радиоактивни боклуци “ със средства от Международен фонд „ Козлодуй “ посредством Европейската банка за възобновяване и развиване, оповестиха от Министерството на енергетиката.

Ще обработват радиоактивни боклуци в АЕЦ "Козлодуй " с плазмено горене

Няма нищо обезпокоително в АЕЦ "Козлодуй "

Символичният старт на строителството бе даден на площадка „ Радиана”, намираща се в зоната на АЕЦ „ Козлодуй”.

„ Изграждането на Национално вместилище за радиоактивни боклуци е извънредно значимо за бъдещото развиване на българската нуклеарна енергетика”, сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на формалната гала.

Съоръжението е предопределено за модифицирани и обезопасени радиоактивни боклуци, генерирани само на територията на България.

В него ще бъдат съхранявани ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци от индустрията, медицината и бита; боклуци, генерирани при извеждането от употреба на I-IV блок на АЕЦ „ Козлодуй”, както и от активността на бъдещи нови нуклеарни мощности.

В хранилишето няма да се съхраняват високоактивни радиоактивни боклуци и отработено нуклеарно гориво. Капацитетът му е 138 200 куб. метра, планува се да се експлоатира 60 години като през целия интервал ще се организира прецизен надзор както на площадката на оборудването, по този начин и на околната среда. След затварянето му ще бъде подложено на мониторинг в продължение на още 300 години.

За първия стадий от построяването е обезпечено безплатно финансиране в размер на 143 млн. лева от Международен фонд „ Козлодуй” посредством Европейската банка за възобновяване и развиване. Очаква се да бъде въведено в употреба през 2021 година

Изграждането на хранилището е част от уговорките на България като страна-членка на Европейски Съюз, експлоатираща нуклеарни мощности. Германо-български консорциум „ Национално вместилище за радиоактивни боклуци “ ще построява първия стадий, който включва 22 кафези. Водещ сътрудник в консорциума е NUKEM Technologies GmbH, включени са и четири български компании.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР