Днес стартира бета версията на една от първите изцяло децентрализирани

...
Днес стартира бета версията на една от първите изцяло децентрализирани
Коментари Харесай

Български екип създаде една от първите изцяло децентрализирани борси за криптовалути – WeiDex

Днес започва бета версията на една от първите напълно децентрализирани тържища за криптовалути – WeiDex. Тя е основана от български екип и има за цел да направи търгуването с биткоини, етери и други криптовалути доста по-сигурно, надеждно и анонимно. За разлика от множеството тържища, които съхраняват информацията за транзакциите на едно място, При WeiDex и други децентрализирани крипто тържища (т.нар. DEX) всичко се съхранява разпределено при участниците в търговията, следвайки модела на самата блокчейн технология, на която е основан биткоин. По този метод борсата на процедура не може да бъде хакната и информацията не може да се изгуби.

„ Целта ни е да създадем и развием една изцяло децентрализирана екосистема, където всяка подхваната интервенция е безусловно сигурна и незастрашена от риск. Освен това тя ще се отличава от своите съперници с голям брой функционалности, които не сме виждали в проспектите на нито една друга децентрализирана борса до в този момент “ - споделя Красимир Райков, един от създателите на WeiDex.

Влиянието на децентрализацията върху технологиите

Блокчейн технологията, на която са основани съвсем всички криптовалути през днешния ден, наложи през последните години модела на децентрализация, при който всеки участник в системата съхранява информация за всички транзакции и промени в нея. Така да вземем за пример всеки притежател на биткоини пази информация за всички останалите интервенции с биткоини, гарантирайки тяхната достоверност и сигурност. Тази децентрализация на актуалните технологии има голям брой други проявления като така наречен „ споделено финансиране “ (crowdfunding), което разрешава на стотици или хиляди хора да поддържат финансова един план с дребни суми, peer-to-peer мрежите за разпределено шерване на наличие, а в по-широк смисъл – и самия интернет, основан заради потребността от една децентрализирана система, способна да обезпечи връзките, без значение какъв брой от обособените звена в нея престанат да работят.

Борсите за криптовалути

Като се има поради какъв брой основен детайл от самото битие на биткоин и останалите криптовалути е децентрализацията, е необичайно, че в този отрасъл се е наложил моделът на централизираните тържища за търговия. Днес те са главният медиатор при търгуването и през тях ежеминутно се правят голям брой транзакции с биткоини или други принадлежности. Те са лесни за потребление, налични и включват съвсем всички типове съществуващи криптовалути или тоукъни, само че си резервират минусите на централизирания модел. Това значи, че търгуващите не резервират конторла над своите активи, заплащат солидни такси за търгуване, доверяват се на непознатата трета страна, съблюдават прецизно политиката на съответната борса и разкриват самоличността си, като дават персонални данни. Освен това централизираната борса не може да подсигурява сигурността и достъпността на активите при положение на хакерска офанзива или при краткотрайно нефункциониране на сървърите.

„ Какво вършим ние – търгуваме всички тези децентрализирани активи на централизирани тържища, наподобяващи в доста връзки обичайния банков модел, който в действителност блокчейн се стреми да промени. Да използваш криптовалути значи да бъдеш своята лична банка и да се грижиш самичък за личните си крипто средства. Тогава за какво въобще сме всеобщи консуматори на централизирани тържища, където парите ни се изплъзват от нашите лични ръце и се трансформират в средство за облага в ръцете на непознати „ пазители “. Време е за идващия стадий в постигането на самостоятелност, а точно – децентрализираните тържища, известни още като DEX. Това е единственият метод да подсигуряваме, че ще бъде реализирана напълно философията на криптовалутите и блокчейн “ - прибавя още Красимир Райков.

Според него, точно DEX платформите ще завършат прекосяването от централизирания финансов модел към структури, основани на директна връзка сред потребителите. Главната цел на всяка децентрализирана борса е да резервира контрола на потребителя над личните му активи и да отстрани даже и най-малкия риск от загуба на тоуканите. „ Преминаването от централизирани към децентрализирани тържища е исторически миг за актуалното софтуерно развиване, който несъмнено ще изисква време, старания и струпване на опит “ - уверен е Красимир Райков.

Предимства на WeiDex

Разработената от него и сътрудниците му платформа WeiDex има следните значими преимущества:
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР