Днес стана ясно, че Министерският съвет реши да предложи на

...
Днес стана ясно, че Министерският съвет реши да предложи на
Коментари Харесай

Удължаването на извънредното положение не означава автоматично удължаване на всички забрани

 Днес стана ясно, че Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължение периода на оповестеното изключително състояние. Предложението е срокът на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, да бъде продължен до 13 май 2020 година

Това обаче не значи автоматизирано удължение и на останалите рестриктивни ограничения, които сега у нас са в действие до 12 април . Дали срокът на възбраната за работа на разнообразни търговски обекти също ще претърпи смяна зависи от здравния министър Кирил Ананиев и от рекомендациите на Националния действен щаб.

Дори изключителното състояние да бъде удължено, кои от останалите забрани ще останат в действие и докога - това ще реши точно здравният министър.

Какво е изключително състояние?

Извънредното състояние разрешава приемането на краткотрайни закони, които лимитират част от правата на жителите. Единствените неотменими права остават правото на живот и правото да не бъдеш подлаган на изтезания. Законодателната активност в този случай е доста по-бърза, само че признатите специфични закони важат единствено до момента в който е в действие изключителното състояние. 

Обявяването на изключително състояние води и до готовност на резервистите на Българската войска, планува пък Законът за защитата и въоръжените сили. Използването на армията за налагане на ограничавания върху правата примерно в помощ на полицията ще бъде преценявано от Министерския съвет.

Със закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, можете да се запознаете тук.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР