Днес стана ясно, че е регистриран първи случай на Африканска

...
Днес стана ясно, че е регистриран първи случай на Африканска
Коментари Харесай

Кметът на Кресна с официална позиция за ситуацията с АЧС

Днес стана ясно, че е регистриран първи случай на Африканска чума по свинете в Област Благоевград.

Положителна проба е дало открито в Кресна умряло прасе. По този мотив кметът на Община Кресна Николай Георгиев изпрати отворено писмо до медиите, което публикуваме без редакторска интервенция:

"Официална позиция на кмета на Община Кресна, господин Николай Георгиев

Информация от съвещанието на ОЕК: Областната епизоотична комисия на свое съвещание през днешния ден, 15.08.2019 година, призна гр.Кресна за огнище на АЧС с всички призтичащи от това отрицателни последици за стопаните на домашни свине и разпореди хората в града (без селата в общината) до понеделник да изколят животните!?! След 18.08.2019 година (от понеделник) ще се влиза в двора на всеки собственик в гр.Кресна, който не е извършил разпореждането с полиция, с цел да се пристъпи към умъртвяване! Карантията на всяко заклано животно би трябвало да се прибере в найлонов чувал и не може да се употребява, а ще се предава на контролните органи. Обещано е всяко стопанство, без значение от броя на свине в него, да получи 300 лева

Уважаеми съграждани,

Повече от две години африканската чума по свинете (съкр. АЧС) е тематика, която занимава публичното внимание. За толкоз огромен интервал от време българската страна и нейните контролни органи не направиха съвсем нищо, с цел да защитят българското свиневъдство. Бяха подхванати неуместни ограничения за ограничение на разпространяването на болестта с телена ограда по границата!, когато на всеки ветеринарен експерт е известно, че АЧС се предава и по въздуха.

Обратно на естествената логичност, не беше подхванато безусловно нищо, с цел да се обясни на стопаните от по този начин наречения от страната "заден двор " какви ограничения да подхващат, с цел да не позволяват болестта. Обратно на естествената логичност, даже когато болестта доближи Северна България не се започнаха никакви карантинни и заградителни ограничения, а епизоотичните комисии се занимаваха преди всичко с издаването на нареждания за разказване на свинете на дребните стопани и тяхната регистрация, като че ли това има някакво отношение към ограничението на болестта. Обратно на естествената логичност, вместо да се разреши всеобщ отстрел на дива свиня, тъкмо както го желаеха ловците преди година, страната не предприе нищо.

Нищо, нищо!

Само преди десетина дни, на публична конференция, българските едри свиневъди желаеха законодателни ограничения за тотална възбрана на развъждането на прасета в персонални стопанства, а един от тях даже съобщи, че развъждането е престъпно действие!!! Хилядолетия отглеждането на животни е било главен занаят и средство за прехранване на българина, само че ето, че пристигна време шепа самозабравили се "бизнесмени " да ни го забранят и лишават!

Вероятно си спомняте, че с първите митинги в Пазарджишко, Премиерът на Република България, господин Бойко Борисов, пое напълно съответни задължения към протестиращите. В обобщение, обещанията бяха:

- Всички стопани, без значение дали са регистрирани да получат отплата от 300 лева.;
- Догодина бизнесът да даде дребни прасенца на засегнатите, с цел да могат да не изгубят поминъка си.

Ето точните му думи: "С тези 300 лева, които ще дадем на двор, ще създадат дезинфекции, ще им остане, ще им дадат и други свине. Чума е, не ни е споходило нещо хубаво, чума е пристигнала. По-малко зло е, ще се измъкнем, дай Боже сравнително… да компенсираме хората. "

Дни по-късно в играта на думи се включи и хорът на проспалата отговорностите си администрация на Министерството на земеделието и храните и Българската организация за сигурност на храните, с цел да уточнят, че пари за заклани животни ще получат единствено записаните притежатели, а на другите страната ще отпусне средства само за стерилизация на опразнените пространства, в които са отглеждани закланите животни.

За да стане безпощадно ясно, че още веднъж пострадал ще бъде "малкият " човек, към това "дребно " отклоняване следва да прибавим и крещящото несъгласие на премиерското заричане за дребни прасенца с настояването на едрите свиневъди за криминализиране на развъждането на прасета в "заден двор ".

Защо нито един път не пристигнаха при нас, когато му беше времето и не ни споделиха: "Имаме подобен проблем. Държавата може да направи това и това, тъй като това са ограничения, които единствено страната може да вземе, а вие направете това и това и дружно ще се оправим с надвисналата заплаха? "

Уважаеми съграждани,

Ние желаеме безапелационни доказателства за съществуването на АЧС в Кресна! Настояваме да се вземат проби от домашни свине в разнообразни точки на общината и да се изследват за болестта, а в случай че пробовземането изисква умъртвяване на животните, те да бъдат авансово заплатени на притежателите по пазарни цени.

Приложено представям на вниманието на всички жители на община Кресна копие от протокола, който удостоверява вируса на АЧС в откритото животно. Вие имате право на достъп до този протокол, в това число правото да се запознаете с неговото наличие. Нали той е единственото съображение страната да упорства да си избием животните?

Гражданите на община Кресна имат право да попитат своето държавно управление и за:

Държавните гаранции, че в случай че в този момент изколим свинете без време, следващата година ще можем още веднъж да ги отглеждаме?
Как ще ни отбрани страната от АЧС в годините напред?
Къде е проектът на страната за компенсации на дребните, нерегистрирани притежатели?
Как ще си получат парите засегнатите стопани?
Кога ще стане това?
Кой държавен орган ще се ангажира да организира извънредно закъснялата и безусловно нужна осведомителна акция, с цел да ни обясни по какъв начин да се борим с АЧС?
Кой ще обезпечи последващия надзор на приложените ограничения, с цел да се подсигурява оцеляването на свиневъдството в община Кресна?

Уважаеми съграждани,

Никога през последните четири години не си разреших да се скрия зад неизбежната нужда, както обичат да показват нещата ръководещите и да ви оставя сами с проблемите. Не го направих, когато отказваха да вземат ограничения за обезопасяване на основен път Е-79. Не го направих, когато желаеха да строят в Кресна бежански лагер. Не го направих, когато желаеха да ни вземат водата. Нека не чакат от мен да го направя и в този момент.

Мястото на кмета е при неговите съграждани!

Ако някой ще вземе решение за заличаване на поминъка ни, това ще бъдем единствено ние и в случай че би трябвало да го създадем, нашата страната е длъжна да ни даде безапелационни доказателства, с цел да сме сигурни, че това се постанова, в това число да ни подсигурява, че:

Стопаните в община Кресна ще получат нужната времева пролонгация, с цел да могат да проведат неотложните мероприятия в спокойна конюнктура и при прецизно съблюдаване на съответните хигиенични норми;
Всички наранени ще получат парично обезщетение, без значение дали са записали животните си;
Свиневъдството в "заден двор " в България, в това число в община Кресна, ще продължи да съществува и отсега нататък и няма да бъдат предприемани законодателни ограничения против него;
Държавата ще встъпи в своите функционалности и посредством своите способени органи ще осведоми безусловно всички стопани в общината по какъв начин да защищават прасетата си от АЧС в бъдеще;
В битката с африканската чума по свинете жители и страна ще работим в екип, а не с насила и от позицията на мощния.

Ако не получим поисканите отговори и се сблъскаме с несъразмерен и несъразмерен силов метод ще ни остане конституционното право на цивилен митинг.

Да ни закриля и пази Божията майка от всевъзможни беди и злина!

Кмет на община Кресна - Николай Георгиев ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР