Днес спасители от цяла Европа са пристигнали в Турция, за

...
Днес спасители от цяла Европа са пристигнали в Турция, за
Коментари Харесай

Спасителни екипи с мащабна операция по спасяване на американски изследовател от пещера в Турция

Днес спасители от цяла Европа са пристигнали в Турция , с цел да стартират огромна интервенция по спасяването на американски откривател , който се е почувствал зле поради стомашен кръвоизлив и не е могъл да излезе от пещера , която се намира на дълбочина към 1000 метра подземен, съобщи „ Associated Press “.

Опитният 40-годишен Марк Дики ненадейно е усетил, че здравето му се утежнява по време на експедиция в пещерата Морджа в планината Таурус в Южна Турция , оповестиха от Европейска асоциация по пещерно избавяне . Според информация на основаната в Ню Джърси избавителна организация, с която Дики е осъществил контакт, той е кървял щедро от региона на стомаха , когато спасителите са му оказали помощ. Те настояват, че в този момент мъжът се усеща по-добре , спрял е да повръща и се е нахранил за първи път от няколко дни насам. Засега обаче не е ясно какво тъкмо е предизвикало здравословния му проблем.

Спасителните екипи осведомиха още, че положението на американеца и съществено , като той към момента се намира на към 1000 метра подземен. По техни думи спасяването му изисква огромен брой особено подготвени хора и непрекъснати медицински грижи .

Динко Новосел , хърватски пещерен избавител, който е началник на Европейската асоциация на пещерно избавяне, предизвести, че сполучливото избавяне на Дики ще бъде предизвикателство .

„ Това е доста комплицирана интервенция по пещерно избавяне. Досега не сме имали случай, при който да се е налагало осъществяването на толкоз огромна интервенция, “, разяснява още Новосел.

В интервенцията по изваждането на мъжа вземат участие избавителни екипи от България , Хърватия , Унгария , Италия , Полша и Турция . Дики е получил стомашно-чревно кървене по време на спускането си в пещерата и не е в положение да се измъкне самичък, заяви Европейската асоциация по пещерно избавяне на своя уеб страница.

В момента в избавителната акция вземат участие над 170 души , в това число лекари , парамедици , които се грижат за Дики, и опитни пещерни специалисти . Въпреки това има възможност избавителната акция да отнеме до две-три седмици. Очаква се още екип от спасители от Националния алпийски и спелеоложки избавителен екип на Италия да отлети за Турция довечера. Общо към 50 спасители ще бъдат на входа на пещерата рано на следващия ден, подготвени да вземат участие в интервенцията, ръководена от турските управляващи.

Мартон Ковач от Унгарската пещерна избавителна работа съобщи, че пещерата се приготвя за безвредното изваждане на американския откривател. Разширяват се тесните проходи, с цел да могат да се слагат носилки , и се работи за понижаване на заплахата от падащи камъни. Спасителните екипи се надяват дейностите по изваждането да стартират в събота или неделя . Ковач изясни, че изтеглянето на Дики евентуално ще отнеме няколко дни , по тази причина по пътя се приготвят няколко спонтанни лагера, с цел да може потърпевшият и избавителните екипи да си починат.

Пещерата е разграничена на няколко сектора , като избавителният екип на всяка страна дава отговор за един сектор.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР