Днес Софийският апелативен съд ще гледа жалбите срещу оневиняването от

...
Днес Софийският апелативен съд ще гледа жалбите срещу оневиняването от
Коментари Харесай

Делото за взрива с 15 убити в Горни Лом се обжалва в Апелативен съд

Днес Софийският апелативен съд ще гледа жалбите против оневиняването от Окръжен съд-Видин на четиримата обвинени, привлечени от прокуратурата като единствени виновници за нещастието с гърмежа в Горни Лом на 1 октомври 2010 година, при който починаха 15 души.

Бащата на починалия на 26 години Михаил, Димитър Димитров в своята тъжба до второинстанционния съд като конституиран частен обвинител, стачкува, че във импортирания обвинителен акт прокуратурата не е привлекла длъжностни лица от висшата власт, които значимо са съдействали директно за тази покруса.

При съществуване на съответни законови забрани за демонтиране на противопехотни мини от компании, които не са производители и не разполагат с технология за тях, са издавани позволения за тази активност в Горни Лом в нарушаване на настоящи и за България интернационалните закони – Конвенцията на Организация на обединените нации за възбрана на противопехотните мини от 1997 година, документа “Съвместно деяние ” от същата година на Съвета на Европа, Директива на Европейски Съюз от 2009 година, както и на българския Закон от 2012 година за експортния надзор на артикули, свързани с защитата.

В жалбата си, след обзор на 130-те тома от следствието и събраните по закона за достъп до социална информация документи от институциите дружно с Асоциация ”Анна Политковская ” и НДЗПЧ, бащата сочи имена на длъжностните лица, които са били длъжни да съблюдават нормативните условия и да не издават разрешителните за трансфер и демонтиране на неразрешените противопехотни мини.

Димитър Димитров желае в своята тъжба съдът да върне за доразследване на прокуратурата делото, като декларира: „ При по този начин написан обвинителен акт видинският съд с оправдателните присъди очевидно декларира, че е видял и други длъжностни лица, които прокуратурата би трябвало да притегли като обвинени. Нещо повече, интернационалните контракти и българският закон от 2012 година въобще не са посочени във импортирания от прокуратурата в съда обвинителен акт ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР