Днес сме по-добре от 2007 г., категорична бе пред БНР

...
Днес сме по-добре от 2007 г., категорична бе пред БНР
Коментари Харесай

Меглена Кунева: Днес България е по-добре от 2007 г.

Днес сме по-добре от 2007 година, безапелационна бе пред БНР Меглена Кунева - някогашен министър по европейските въпроси.

Тя изясни разминаванията в мненията за Деня на Европа и Деня на успеха с незадоволително говорене и изясняване на разнообразни позиции преди 9 май. Според нея повече би трябвало да се приказва за това какво се случва в Украйна и позицията ни да бъде ясно изразена от българските политици.

" Никой не отхвърля битката на Съветския съюз тогава и триумфа в побеждаването на нацизма. Но Денят на Европа стартира през 1950 година с декларацията на Шуман и това е ден, в който ние означаваме желанието и намирането на формула на Европейския континент да има мир. Точно противоположното прави сега Руската федерация, тя е агресор в Украйна и това няма по какъв начин да бъде прескочено. Няма по какъв начин да не го кажем през днешния ден. Няма за какво да се икономисва истината. И в Москва парадът е много непретенциозен, съвсем отсъстващ ", разяснява Кунева в изявление за предаването " 12+3 ".

По думите й това е ден за народна власт и мир. Когато една страна е нападнала друга и е на нейна територия - това няма по какъв начин да бъде преглътнато и забравено, изрече мнението си тя. 

Според нея ЕС не е раздиран от несъгласия. По отношение на войната в Украйна имаме единна позиция, акцентира тя и означи, че някои страни са по-предпазливи, а други - по гласовити по тематиката:

" Няма никакво съмнение от нито една европейска страна в тази посока. Някои страни евентуално взимат решенията по-бавно. Когато имаш толкоз травматична история, както Полша и балтийските страни, евентуално по-бързо може да се формулира позиция и тя да е по-силно изразена ". 

Меглена Кунева прикани да помислим кое е най-важното, какво желаеме от Европейски Съюз, какъв е нашият народен интерес, само че и да се идентифицираме и с общия интерес на всички страни:

" Само в случай че го създадем всички, единствено тогава Европейски Съюз може да върви напред. Ако ние решим да се затваряме в националните си ползи, нещата ще се пропукат ". 

По думите й една от политиките, от която България изпитва изразителен интерес, е разширението. Според нея селскостопанската политика на Европейски Съюз ще се промени, откакто един ден Украйна и страните от Западните Балкани се причислят към Съюза:

" Първо ще има по-малко директни заплащания. Тази политика напълно ще се преориентира. Не е въпросът просто да кажем, че ние сме " за " разширението и да подвигаме лозунги. Трябва да стартираме да мислим за нашата стопанска система и за тази промяна. В момента главното за Европейски Съюз е сигурността. Тази сигурност няма по какъв начин да продължи да бъде подкрепяна, в случай че ние оставим страни, които са буферни, а не са част от Европейски Съюз. Ние се укрепваме, укрепваме границите си, а това значи, че ние укрепваме сигурността си. Този диалог у нас не се води ". 

Ние сме в Европейски Съюз, с цел да станем по-големи и по-силни, означи Кунева. Според нея имаме самоподценяващо се отношение, а по този начин няма по какъв начин да имаме мощен глас в Европейски Съюз. 

" Имаме 3 тематики, които са наши и ние не приказваме за това къде желае да бъде Европейски Съюз. Когато не го вършим, политиците нямат речника, убежденията, пристрастеността да пазят национална визия. Тя просто не е разисквана и по тази причина ние вървим след събитията и се усещаме като реализатори ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР