Днес следобед от космодрума Байконур бе изстреляна ракетата носител Протон-М,

...
Днес следобед от космодрума Байконур бе изстреляна ракетата носител Протон-М,
Коментари Харесай

Успешно извеждане в космоса на руската космическа обсерватория Спектър-РГ

Днес следобяд от космодрума Байконур бе изстреляна ракетата притежател Протон-М, която сполучливо изведе в космоса галактическата астрофизическа обсерватория Спектър-РГ . Изстрелването бе показано в действително време в YouTube.

Обсерваторията Спектър-РГ (Спектър-Рентген-Гама) е проектирана взаимно с НАСА още в средата на 1980-те години. Това е рентгенов телескоп, който трябваше да бъде изведен в космоса през 1995 година. Но тогава Русия се отхвърли от взаимната работа с НАСА и планът стана руско-германски. Космическият уред се базира на платформата Навигатор и на Спектър-РГ са конфигурирани два рентгенови телескопа, вместо един, какъвто бе началния план. Първият телескоп е eRosita, основан от института за извънземна физика „Макс Планк“. Вторият телескоп носи името ART-XC и е планиран и основан от Всеруският научноизследователски институт по пробна физика в Саратов.

Спектър-РГ би трябвало независимо да доближи крайната си цел – точката на Лагранж L2. Тя се намира на към 1,5 милиона километра от Земята и галактическият уред ще лети до нея над 100 дни. Наблюденията на обсерваторията би трябвало да стартират през месец октомври тази година.



Спектър-РГ ще прави наблюдения в рентгеновия диапазон. Учените чакат да видят и да снимат рентгеновите изображения на милиони черни дупки, галактични скупчвания, изстиващи неутронни звезди и други галактически обекти. Обсерваторията е проектирана за 6,5 годишна работа, като през първите 4 години ще се прави сканиране на звездното небе, а през идващите 2,5 години ще се правят точкови наблюдения на разнообразни обекти във Вселената по поръчки на научната общественост.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР