Днес следобед може да бъде пуснато движението на леки коли,

...
Днес следобед може да бъде пуснато движението на леки коли,
Коментари Харесай

Няколко институции си прехвърлят боклука под моста на магистрала "Струма"

Днес следобяд може да бъде пуснато придвижването на леки коли, пътуващи към Кулата по автомагистрала " Струма " в сектора край Дупница, в случай че тестванията потвърдят сигурността на правата. Това заяви ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " Георги Терзийски, който тази заран ревизира работата по разчистването на нелегално струпаните боклуци под моста при 62-ри километър на автомагистралата.

От терена, благосъстоятелност на пътната организация - плановото оборудване плюс два метра в страни от него, са отстранени боклуците насъбрани непозволено от притежателя на цеха за преправка и изкупуване на вторични първични материали.

Остава обаче голямото количество боклук, насъбрана на общински терен, който граничи с този на АПИ, а с това остава и заплахата още веднъж към автомагистралата да се пренесат нерегламентирано отпадъци.

Терзийски уточни, че камионите на пътноподдържащите компании са натоварени, само че към момента способените институции - Регионалната ревизия по околната среда и водите в Перник и община Дупница, не са показали къде може да се депонират отпадъците.

Няколко институции не престават да си трансферират отговорността по разчистването на отпадъците след пожара под моста преди седмица. От тогава секторът на автомагистралата сред Дупница и Бобошево беше затворен за месец и половина.

Вчера зам.-кметът на Дупница Крум Милев сподели, че геодезисти би трябвало да изчислят размера на вторичните първични материали и отпадъците, съхранявани в депото под моста, а по-късно локалната власт ще търси пари и компании, които да почистят терена. Възможно е да се наложи и оповестяване на социална поръчка, в случай че сумата е прекомерно висока.

Според Милев разчистването на отпадъците би трябвало да бъде осъществено от притежателя на депото и шеф на компания " Феникс " ЕООД Кольо Илиев. Срещу него са повдигнати две обвинявания - за закононарушение против околната среда и за преднамерен палеж.

Междувременно след пожара прокуратурата също стартира следствие по случая и евентуално ще би трябвало да се извършат процесуално-следствени дейности на сметището, преди да бъде разчистено с позволение от прокурорите.

Днес на затворената за придвижване права край Дупница се вършат проби с тежкотоварни транспортни средства. По този метод ще се откри дали е допустимо още този следобяд по платното за София, което е по-слабо наранено от пожара, да се пуснат леките коли, пътуващи за Кулата. В посока София ще се минава по Е-79.

В неделя и понеделник, когато трафикът от Кулата към столицата е по-голям в сектора край Дупница по автомагистралата ще минават леките коли за София, а тези за Кулата ще бъдат по Е-79. Целта е оптимално облекчение на водачите в края на работната седмица и през почивните дни. На този стадий придвижването на тежкотоварните транспортни средства остава напълно по Е-79, оповестиха от АПИ.

За повишение на сигурността от 14 ч. през днешния ден до 20 ч. в събота - 24 август, транспортните средства над 12 тона, пътуващи към Кулата, ще бъдат пренасочвани от автомагистрала " Струма " към Е-79 при пътен възел " Долна Диканя ". При пътен възел " Бобошево " тежкотоварните камиони още веднъж ще не престават пътуването си по автомагистралата. Обходният маршрут за всички останали транспортни средства е от п. в. " Дупница " по път I-1 (E-79) до п. в. " Бобошево " на " Струма " и назад.

Георги Терзийски заяви, чe възобновяване на оборудването от пожара стартира. Стойността на аварийно-възстановителните действия е 1,5 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът им за осъществяване е 4 месеца.

Днес бе тествано и оборудването при 87-ми км на магистралния път. Под него е отстранена пътностроителната техника, която строителна компания бе разположила непозволено. Пространството под моста е почистено, по този начин както е изтънчено от АПИ.

Днес изтича срокът, в който шефовете на всичките 27 регионални пътни ръководства в страната би трябвало да показват пред пътната организация отчети за осъществените от тях обходи на всички уреди за съществуване на нерегламентирано потребление на пространството под оборудванията и прилежащия сервитут. Обобщените резултати от инспекциите ще бъдат показани при започване на идната седмица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР