Днес ще се разходим до Италия и приказните брегове на

...
Днес ще се разходим до Италия и приказните брегове на
Коментари Харесай

Сред лимоновите дръвчета по бреговете на Амалфи

Днес ще се разходим до Италия и приказните крайбрежия на Амалфи, а повода е една - лимонът, който там е повдигнат в фетиш. Защо е толкоз значим за локалните хора и защо го употребяват - вижте...

Италия, Средиземноморието и красивите селца. Пъстра картина, допълнена от едно същинско богатство - лимони. Лимоните тук са главен източник на приходи. Отглеждат ги по няколко генерации и разчитат на своето жълто злато, с цел да изкарат годината.

Сред тях е и семейство Ацето. Това, че нивите им са на стръмен надолнище, не стопира 84-годишния Луиджи да продължава да работи.
Луиджи Асето, производител на лимони: Сърцето ми е лимон, а във вените ми тече лимонен сок.
Тукашните лимони са по-големи от останалите и не са толкоз кръгли. Те са 100% натурални, не се пръскат с пестициди и даже не се поливат по неестествен път. Те са такива, каквито природата ги направи. А за опрашването, несъмнено, че се грижат пчелите.
Луиджи Асето, производител на лимони: Ние им даваме сок, а те ни дават мед. Това е съвършеният баланс в природата.
Задача да носят цялостните с лимони кошници по стръмните скатове имат ето тези магарета. На всеки курс придвижват към 100 кг. До есента тук ще са създадени над 750 хиляди лимони.

Често за по-лесно се отглеждат по едно и също време лимони и портокали на едно дръвче. Всъщност лимонът - подобен, какъвто го познаваме, нямаше да съществува, в случай че не беше обработен през Средновековието. А, в случай че не се поставят грижи, след две генерации плодовете ще изчезнат.

Но не и тук. Тук лимоните са на всички места - в сладкишите, в козметиката, в медицината, те са знак на района и " сладко-кисела " промишленост за 17 милиарда годишно. И несъмнено - лимоните са неизменима част на обичания на
италианците, а на хора по целия свят дижестив - лимончело.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР