Днес ще се проведат избори за Европейския парламент. Всеки гражданин,

...
Днес ще се проведат избори за Европейския парламент. Всеки гражданин,
Коментари Харесай

Гласуваме за европарламент. Какво трябва да знаем?

Днес ще се проведат избори за Европейския парламент. Всеки жител, навършил 18 години, може да гласоподава на европейски избори, в случай че е живял в България или в друга страна - член на Европейския съюз минимум три месеца директно преди изборите.

Днес ще можем да упражним правото си на глас от 7 ч. сутринта до 20 ч. вечерта, с опция за удължение до 21 ч., в случай че има опашки. В бюлетината за вота има 27 партии, обединения и самостоятелни претенденти, плюс квадратчето " не поддържам никого ". От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и обединения, записали претенденти за евродепутати, както и имената на самостоятелните кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до 117, т.е. за седемнадесетте претенденти в съответните листи. 

6 355 633 са българските жители, които имат право на глас на евровота. Освен в страната, българи ще гласуваме и в 191 секции, ситуирани в 64 страни.

Избирателите в България гласоподават в съответни изборни секции, определяни по отношение на непрекъснатия адрес на жителите съгласно документите за идентичност. 

Избирателите с трайни увреждания, които не им разрешават да упражнят изборното си право в изборното помещение, могат да гласоподават с преносима изборна кутия, само че би трябвало да са декларирали желанието си не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Изключения при гласуването по непрекъснат адрес са вероятни за студенти и възпитаници. Повече информация можете да получите на уеб страницата на Централната изборна комисия.

Избирателите ще гласоподават за 17 членове на Европейския парламент през 2019 година - колкото и на изборите през 2014 година

В България не е нужно да се регистрирате преди изборите, защото това се прави автоматизирано от управляващите. Ако сте трансформирали адресната си регистрация по документи, е добре да ревизирате дали сте в верния изборен лист.

В България по време на избори за членове на Европейския парламент територията на страната, в това число секциите отвън страната, съставлява един многомандатен избирателен регион, което значи, че всички гласоподаватели избират всред едни и същи описи с претенденти.

В България по време на избори за членове на Европейския парламент територията на страната, в това число секциите отвън страната, съставлява един многомандатен избирателен регион, което значи, че всички гласоподаватели избират всред едни и същи описи с претенденти.

Според законодателството на Европейски Съюз всички страни би трябвало да употребяват изборни системи, които гарантират пропорционално посланичество. Това значи, че броят на определените членове от всяка партия зависи съразмерно от броя на подадени гласове за съответната партия.

В България при избор на членове на Европейския парламент има и преференциален избор, който дава на гласоподавателите опция да посочат своя желан претендент в границите на партията, която са избрали. Кандидатите, които са получили повече преференции, имат по-голяма опция да бъдат определени.

На евровота ще вземат участие общо 318 претенденти. Те са издигнати от 13 партии, 8 обединения, има и 6 самостоятелни.

Ето цялостния лист:

1. “Патриоти за Валери Симеонов ”

2. Път на младите (НДСВ и Новото време)

3. Вътрешна македонска революционна организация - Българско национално придвижване

4. Инициативен комитет Ваня Григорова

5. Партия на зелените

6. Политическа партия “Волт ”

7. Николай Ненчев - самостоятелен

8. Венислава Атанасова - самостоятелен

9. “Възход ”

10. КП “Коалиция за България ”

11. Десислава Иванчева - самостоятелен

12. ГЕРБ

13. Демократична България (Да, България и ДСБ)

14. Политическа партия “Атака ”

15. Минчо Куминев - самостоятелен

16. ДОСТ

17. Пряка народна власт

18. “БСП за България ”

19. “Глас национален ”

20. Движение за права и свободи

21. “Движение дружно ”

22. Българско национално обединяване

23. “ВОЛЯ ” - Българските родолюбци

24. “Движение 21 ”

25. Христо Симеонов - самостоятелен

26. “Движение презареди България "

27. “Възраждане ”
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР