Днес ще се изиграе последният кръг от груповата фаза на

...
Днес ще се изиграе последният кръг от груповата фаза на
Коментари Харесай

Сметки, сметки и пак сметки! Чакаме последните 1/8-финалисти в Шампионска лига

Днес ще се изиграе последният кръг от груповата фаза на Шампионска лига. След него ще станат ясни и последните 4 тима, които ще си обезпечат място на 1/8-финалите.

Със сигурност най-заплетена е обстановката в група " Е ", в която три тима се борят за първите две места. С шансове за класиране на директните елиминации са Ливърпул, Севиля и Спартак (Москва). Към момента водачи с 9 точки са мърсисайдци. Тази вечер те одобряват Ивелин Попов и компания, които са 3-и с 6 точки. Севиля пък е на 2-а позиция с 8 и довечера гостува на четвъртия Марибор (2 точки). С оглед класирането и тазвечерните дуели е изцяло допустимо 3 тима да са с еднакъв брой точки - по 9. Също по този начин е допустимо всеки един от тях да се елементарни с място в идната фаза поради неприятно стичане на събитията в последния кръг от груповата фаза. Предлагаме ви всички вероятни развръзки в групата:

Вариант 1: Ако Ливърпул не загуби от Спартак (Москва), сигурно се класира напред.
Вариант 2: Ако Спартак (Москва) победи, ще се изравни по точки с Ливъпрул. В този случай по-напред в класирането ще са руснаците, защото имат преимущество в директните дуели (победа и равнество).
Вариант 3: Вариант 2 няма да бъде от голяма важност, в случай че в другия мач Марибор и Севиля завършат наедно. Тогава испанците ще се изравнят с Ливърпул и Спартак. В този случай, когато три тима са с еднакъв брой точки, се гледа общата голова разлика. Поглед към таблицата показва, че британският гранд за момента е с най-хубава такава и ще заеме първото място. Втори ще е Спартак, а Севиля ще се задоволи с 3-ото място.
Вариант 4: Ако Спартак победи Ливърпул, а Севиля се наложи над Марибор, то испанците ще завоюват групата с актив от 11 точки. Руснаците и англичаните ще са с идентичен брой точки (по 9т.), само че поради преимуществото си в директните дуели, напред ще продължи съветският първенец.
Вариант 5: Ако Ливърпул победи Спартак (Москва), а Севиля победи Марибор, напред не престават мърсисайдци и андалусийците.
Вариант 6: Ливърпул побеждава Спартак (Москва), а Севиля губи от Марибор. В този случай няма да има разбърквания в класирането и място в идната фаза ще имат англичаните и руснаците.

Далеч по-проста е обстановката в група " F ". Манчестър Сити е неосъществим на върха и сигурно е на 1/8-финал. За втората позиция се борят Шахтьор (Донецк) и Наполи, които са надлежно втори и трети с 9 и 6 точки. Ако украинците изгубят, това дава късмет на италианския отбор да ги измести от второто място. За задачата обаче " небесносините " би трябвало да победят Фейенорд в Ротердам. В този случай Шахтьор и Наполи ще са с еднакъв брой точки, само че неаполитанците имат преимущество в директните дуели.

В група " G " също имаме сигурен победител в лицето на Бешикташ. За второто място се борят Порто и Република България (Лайпциг), които са с равни точки сега - по 7. Предимството обаче е на страната на португалците, които имат по-добри индикатори в директните дуели, тъй че в случай че те завоюват семейството си на Монако, сигурно ще играят на 1/8-финал. Какви са другите вероятни развръзки?

Вариант 1: Порто губи от Монако, а Република България (Лайпциг) победи или направи хикс с Бешикташ, тогава германците ще изпреварят португалския гранд.
Вариант 2: Ако Порто не победи Монако (загуба или равенство), а Република България (Лайпциг) победи Бешикташ, германците ще завършат по-напред в класирането от " синьо-белите ".
Вариант 3: Порто приключи наедно с Монако, а Република България (Лайпциг) врътне хикс с Бешикташ. Двата тима приключва с по 8 точки, само че португалците ще продължат напред поради преимущество в директните дуели.

Най-малко конспирация има в група " Н ", където са ясни първите два тима в крайното класиране - Тотнъм и Реал Мадрид. Остава само да се види кой ще приключи трети и ще продължи в Лига Европа. Борусия (Дортмунд) и АПОЕЛ (Никозия) сега са актив от по 2 точки, тъй че изходът на днешните им мачове ще дефинира крайното класиране.

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА 

* Критерии за класиране в груповата фаза при тъждество в точките:
1. Точки в директните дуели
2. Голова разлика в срещите сред тимовете с еднакъв брой точки
3. Отбелязани голове в тези мачове
4. Отбелязани голове като посетител
5. Ако повече от два тима са с еднакъв брой точки и маркираните нагоре критерии не излъчат първи и втори, важат:
- Головата разлика на тимовете в групата (мачовете с всички тимове, а освен в директния сблъсък)
- Отбелязаните голове в групата
- Отбелязаните голове като посетител
- Броят на успехите в групата
- Броят на успехите като посетител
- По-малко дисциплинарни точки (жълти и червени картони)
- По-висок клубен коефициент
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР