Днес ще изпратим официалното заявление за близко сътрудничество с Европейската

...
Днес ще изпратим официалното заявление за близко сътрудничество с Европейската
Коментари Харесай

Горанов: Ще си сътрудничим с ЕЦБ за банковия надзор

Днес ще изпратим формалното заявление за близко съдействие с Европейската централна банка във връзка с банковия контрол. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов в Министерски съвет.

„ От страна на държавите-членки на еврозоната и Дания, която е в механизма ERM, беше подкрепена позицията, че всички държави-членки които имат предпочитание да се причислят към еврозоната и европейския валутен механизъм, би трябвало да осъществят близко съдействие с Европейската централна банка във връзка с банковия контрол. В резултат на нашата публична поръчка стартира да тече изследване от страна на Европейската централна банка до каква степен нашето законодателство ще бъде приспособено по този начин, че надзорните решения на Европейската централна банка да имат правна мощ и да са непосредствено използвани за тези български банки, за които тя реши, че желае непосредствено да извършва надзорни функционалности “, сподели още Горанов, представен от " Фокус ".

Финансовият министър уточни, че според разпоредбите, сходно изследване трае от 6 до 12 месеца, като доста зависи от това, до каква степен българските управляващи съумеят да приспособяват националното законодателство, с цел да подсигуряват стабилността на актовете на Европейската централна банка.

„ Това, което ще изпратим през днешния ден, с изключение на формалното заявление за близко съдействие с Европейската централна банка във връзка с банковия контрол, е и план за промени на българското законодателство, тъй че да дава отговор на условията на регламента. Ако в периода, който е по правилник, всичко върви добре, страните-членки на еврозоната обявиха, че сега, в който тя даде позитивна оценка, ще поддържат присъединението на българския лев към ERM-2, което е изминаване на по-голямата част от пътя към еврозоната “, изясни Горанов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР