Днес ще изберем 17-те представители на България в бъдещия Европейски

...
Днес ще изберем 17-те представители на България в бъдещия Европейски
Коментари Харесай

Евроизбори 2019! Ето какво трябва да знае всеки избирател

Днес ще изберем 17-те представители на България в бъдещия Европейски парламент. На евровота участват 13 партии, 8 обединения и 6 самостоятелни претенденти.

Как да проверим адреса на секциията си и защо да внимаваме в изборния ден, съобщи Българска национална телевизия.

Разполагаме с 13 часа, с цел да гласуваме. Изборният ден ще стартира в 07:00 ч. и ще завърши в 20 ч.

Ако към момента не знаете къде е вашата секция, разновидностите за инспекция са няколко:
през интернет-страницата на ГРАО чрез ЕГН или чрез адресната ви регистрациячрез есемес с цифрите от ЕГН-то на номер 18429 с цена 25 ст.с гратис позвъняване на 0800 1 4726
И на тези избори ще означаваме със наследник химикал нашия избор с „ Х " или „ V ".

В бюлетината с номера от 1 до 27 са подредени съгласно жребия партиите, обединенията и самостоятелните претенденти. Последното квадратче е за опцията „ не поддържам никого ". Втората рубрика е за преференциите.

Тази година за първи път номерата са от 101 до 117.

Бюлетината би трябвало да бъде откъсната от кочана пред очите на гласоподавателя. След което член на секционната изборна комисия сгъва пред него бюлетината. Поставя на гърба първия щемпел, подава бюлетината на гласоподавателя, който влиза в кабината за гласоподаване.

След отбелязването на избора в тъмната стаичка, гласоподавателят сгъва още веднъж бюлетината. Излиза. Поставя се втория щемпел, откъсва се отрязъкът с номера на бюлетината и тя отива в кутията с останалите гласове.

Ще повлияе ли вотът „ не поддържам никого` “ на разпределението на мандатите?

При определянето на крайните резултати тези гласове „ не поддържам никого “ не се взимат поради при изчисляването според методиката, планувана в Изборния кодекс за определянето на разпределението на мандатите в изборите за членове не Европейски парламент.

Студентите постоянно образование може да гласоподават в изборна секция по желание в обитаемото място, където се образоват. Те би трябвало да носят персонална карта, съответно заверена студентска брошура за семестъра или увещание и декларация по пример, че не са дали своят вот и няма да гласоподават на друго място.

Вчера всички 3 300 машини за гласоподаване бяха доставени в секциите за гласоподаване из цялата страна. Гласуването с машина ще лишава по-малко от минута:
получаваме една от общо три смарт картипоставяме я в машината и бюлетината излиза на екранаизбирамепроверявамегласувамеизлиза разпечаткасгъваме япускаме я в обособена кутия.
В 64 страни по света ще бъдат разкрити секции, където българите да могат да гласоподават. Най-много те са в Германия и Англия - по 24. Следва Испания с 16 и Гъция с 13 секции. ЦИК реши всички камери в изборни пространства да бъдат изключени от 7 до 20 ч. в неделя.

Министерство на вътрешните работи ще охранява изборните секции в страната. Сигнали за нарушавания в изборния развой могат да се подават в ЦИК, в районните изборни комисии и на денонощната открита линия на Министерство на вътрешните работи (телефон 02/982 22 32 и e-mail [email protected] ). Четири интернационалните организации са сe записали като наблюдаващи, а българските неправителствени организации, които ще имат наблюдаващи, са 13. 2575 лица от страната ще следят изборния развой, а 10 са задграничните наблюдаващи. Шест са организациите, които ще имат анкетьори за паралелното броене на резултатите на изхода от секциите за гласоподаване (exit poll).

Това са „ Галъп интернешънъл Болкан “, „ Алфа Рисърч “, „ Сова 5 “, АФИС, Изследователски център „ Тренд “ и „ Екзакта рисърч груп “. До приключването на изборния ден е неразрешено оповестението на социологически изследвания. Изборите за членове на Европейския парламент се организират от 23 до 26 май във всички страни от Съюза. Право на глас имат всички пълнолетни жители на Европейски Съюз. Всяка държава-членка има лични изборни закони и взема решение в кой ден жителите ѝ да отидат до урните в границите на 4-дневния избирателен интервал. Резултатите от всичките 28 страни ще бъдат оповестени вечерта на 26 май.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР