Днес ще бъде преведено допълнителното възнаграждение от 1000 лева към

...
Днес ще бъде преведено допълнителното възнаграждение от 1000 лева към
Коментари Харесай

Бонусът от 1000 лева на лекар ще се дава според броя пациенти с коронавирус в болницата

Днес ще бъде преведено спомагателното заплащане от 1000 лв. към заплатите на медиците " на първа линия " в борбата с COVID-19, заяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинга на Националния действен щаб за битка с ковид. Той посочи, че страната ще поеме и осигуровките и налозите за тези пари, които са още 537 лв..

Общо 1700 души " медицински и немедицински личен състав от 34 лечебни заведения ", сподели Ананиев, ще получат добавката към месечните си заплати. Общата сума е 2.6 милиона лв.. Средствата са обезпечени по план " Подкрепа на работещи в системата на опазването на здравето в условия на опасност за публичното здраве от COVID-19 ", финансиран по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 2014-2020 година, който е на обща стойност 60 млн. лева

Според броя признати инфектирани ще се разпределят бонусите в лечебните заведения

Критерият за разпределението на тази сума е по отношение на броя на болни от ковид, признати в дадена болница.

" При 5 случая на инфектирани в допълнение заплащане ще получат 40 души, а когато са от 5 до 10 случая - 70 души от болничното заведение. При признати над 10 болни 100 чиновници на болничното заведение ще го получат ", изясни здравният министър.

В Спешната помощ и здравните инспекции също получават
бонус

Останалите 3.4 млн. лв. от заделените 6 млн. лева за спомагателните хонорари ще бъдат разпределени сред работещите в незабавните медицински центрове, районните здравни инспекции и в Националния център по заразни и паразитни заболявания в София. Ананиев обаче не посочи на същия принцип ли ще се разпределят
бонусите в тези здравни заведения.

" Критерият, по който ще се раздава
бонусът в незабавните медицински центрове е " 12 часа положен труд (дежурство) и да е директно обвързван с наблюдението и лекуването, доколкото то се прави досега на влизането в приемното поделение на лечебните заведения ", сподели Ананиев.

Общо 14 хиляди души ще получат в допълнение заплащане от 1000 лв., съобщи зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова на 24 март пред " Нова телевизия ". Тогава тя даде обещание парите, които ще дойдат от европейски фондове, да се преведат на хората още през март.

Спешните медици се оплакват от липса на проби и защитни дрехи

Националната асоциация на работещите в незабавната здравна помощ (НАСМП) популяризира декларация през вчерашния ден, в която се показват терзания, че нито един незабавен доктор още не е получил обещаното в допълнение заплащане. Председателят на асоциацията доктор Десислава Кателиева изрежда в декларацията нерешените проблеми за работещите в този виновен бранш на опазването на здравето

" Близо 8000 медици към този момент цялостен месец живеят със страха да не предадат болестта, с която се сблъскват всекидневно. Въпреки това незабавните медици не са тествани по никакъв метод, нито пък се обезщетяват рисковете от работата им ", се декларира в декларацията.

Тя слага въпроса и за обезпечаване на надеждни защитни костюми за всички незабавни медици. " Искаме да знаем по кое време ще имаме задоволително защитни дрехи, каквито имат сътрудниците в интензивните и инфекциозните отделения. На нас ни дават екипи (защитни) единствено, в случай че има информация, че пациентът е подозрителен ", написа още в декларацията.

Работата " на мрачно " води до неверни диагнози

На незабавните медици не са предоставени бързи проби за проучване на пациентите, при които отиват, а това е доста значимо за ограничение на разпространяването на болестта.

" Работата на мрачно води до неверни диагнози и неправилни или пропуснати хоспитализации. Колко от нас би трябвало да се разболеят или загинат от COVID-19 с цел да ни схванат от Министерството на здравеопазването и Националния спешен щаб ", питат от Националната асоциация на работещите в незабавната здравна помощ.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1471)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР