Днес ще бъде представено приложение за мобилен телефон, което може

...
Днес ще бъде представено приложение за мобилен телефон, което може
Коментари Харесай

Представят мобилно приложение Електронни очи в помощ на незрящи

Днес ще бъде показано приложение за мобилен телефон, което може да помогне на незрящи хора. Приложението се назовава "Електронни очи ". Идеята идва от упоритостта на младежи със зрителни увреждания да бъдат самостоятелни и дейни, да учат, да работят и да живеят дружно с всички, макар средата.

Пред БНР Мария Чернева – един от основателите за "отваряне на очите " на обществото към казуса на незрящите, описа: "Това говорещо мобилно приложение за смарт телефони може да ориентира незрящия за заобикалящите го улици, здания, да го упъти до най-близката спирка на превоза, да го осведоми за номера на идващия рейс, да предложи най-хубавия маршрут. Това е едно техническо приспособление, което би могло да даде извънредно огромна независимост и самостоятелност на незрящ човек и да замести потребността от персонален помощник. "Електронни очи " потвърждава нещо доста значимо – че съвсем няма увреждане, което да не може да се компенсира с някакво техническо средство, приспособление. Технологиите от ден на ден съумяват да заличат увреждането ".

Средата в София е много враждебно място за незрящи, счита Чернева. По думите ѝ, новото приложение е гратис. За момента то е единствено за столицата, добави тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР