Днес ще бъде пикът на горещините за този месец, а

...
Днес ще бъде пикът на горещините за този месец, а
Коментари Харесай

Пикът на жегите е днес! Червен код в 7 области

Днес ще бъде пикът на горещините за този месец, а прекомерно евентуално и за цялото лято. Национален институт по метеорология и хидрология разгласи червен код за 7 области в страната за извънредно високи температури. Най-горещо ще бъде в Горнотракийската равнина, където градусите ще надминат 41.

Червен код е разгласен за областите Пазарджик (основно общините Пазарджик и Стрелча), Пловдив, Стара Загора (общини Стара Загора, Чирпан, Братя Даскалови, Гълъбово, Раднево, Опан), Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас (основно западната част на региона.)

Червеният код е най-високата степен на предизвестие в скалата за рисково време. При червен код за рисково високи температури хората би трябвало да бъдат извънредно деликатни и да излизат на открито в топлите часове на денонощието единствено при последна неодходимост. Спазвайте препоръките на управляващите. Може да се чакат повреди и по инфраструктурата.

Оранжев код за заплаха е разгласен за редица други области – Кюстендил, Благоевград (в планинските региони на региона кодът е жълт), Смолян, Кърджали, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна.

Жълт код е разгласен на следващия ден за високи температури за областите София-град, София-област, Перник, Враца, Монтана и Видин.

В планините ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места в масивите от западната половина от страната ще има краткотрайни, тук-там интензивни превалявания от дъжд с гръмотевични стихии и градушки. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен югозападен вятър, който вечерта ще стартира да се ориентира от запад-северозапад. Високи температури, оптималната на височина 1200 метра ще е към 29°, само че 2000 метра – към 22°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Привечер, основно над северното крайбреежие, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни превалявания от дъжд. Ще духа до сдържан югоизточен вятър, който късно вечерта ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са от 33° до 38°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР