Днес ще бъде определено ново място за загробване на животните

...
Днес ще бъде определено ново място за загробване на животните
Коментари Харесай

Определят ново място за загробване на прасетата от Караманово

Днес ще бъде несъмнено ново място за загробване на животните от свинекомплекса в русенското село Караманово, където беше открита Африканска чума по свинете.

Караманово, Ценово

Безопасно ли е за природата и съответно за питейната вода загробването на хиляди трупове? Това е паниката на локалните хора, която, както сподели, измества фокуса на казуса. Около 4500 животни би трябвало да се заровят тук, където наоколо има извор. Хората даже са спрели машините да копаят.

Според кмета на Караманово Бисер Блажев към този момент е избран нов терен и се чака единствено мнение от басейнова дирекция за съществуване на подпочвени води, с цел да стартира загробването на животните. Това може да стане още през днешния ден до обед.
Д-р Георги Дяков – шеф на Областната дирекция по сигурност на храните – Русе: Теренът е избран по съответния ред и не е имало проблем, само че се сътвори публично напрежение и по тази причина трябваше да се дефинира нов. Това затруднява нашите дейности, само че ще се съобразим.

Второто място също не е харесано - този път от притежателя на свинекомплекса, защото е стръмно и не може с машини да се докарват животните, по тази причина е определен трети терен, заяви кметът.

Според Блажев в Караманово и в близките села не е останало нито едно домашно прасе.
Бисер Блажев, кмет на Караманово: Всички домашни свине в района са убити. Остана единствено свинекомплексът.

Четвърти следващ свинекомплекс в русенско е инфектиран – в Караманово с 4500 прасета. Около 80 000 животни се унищожават. Оцелява единствено Юделник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР