Днес шотландски съд отхвърли искането на жалбоподатели да принуди британският

...
Днес шотландски съд отхвърли искането на жалбоподатели да принуди британският
Коментари Харесай

Шотландски съд отхвърли искането да принуди Борис Джонсън да поиска отлагане на Брексит

Днес шотландски съд отхвърли настояването на жалбоподатели да принуди английският министър председател Борис Джонсън да изиска отсрочване на Брекзит, в случай че Камарата на представителите не утвърди вероятно съглашение с Европейския съюз след по-малко от две седмици, съобщи Ройтерс..

Борис Джонсън неведнъж се ангажира, че Англия ще напусне единния блок на 31 октомври (сегашния краен срок) и че той по-скоро ще почине, в сравнение с да желае всяко по-нататъшно удължение на периода за Брексит, съобщи БНР.

През предишния месец обаче Народното събрание на Обединеното кралство одобри закон, който изисква министър председателят да изиска ново отсрочване, в случай че не успее да реализира договорка с Европейски Съюз до 19 октомври, в случай че не получи утвърждението на законодателите за Брекзит без договорка.

Джонсън съобщи, че ще съблюдава закона, само че също по този начин ще се придържа към обещанието си, че Англия ще излезе от блока до 31 октомври, без обаче да изясни това явно несъгласие.

Жалбоподатели, които са срещу Брексит, помолиха Съда в Единбург, Шотландия, да издаде заповед, която да принуди премиера да съблюдава този закон, само че в понеделник арбитър Пол Кълън отхвърли тяхното искане.

Той сподели, че уверенията, дадени пред съда от най-висш чиновник на английското държавно управление в Шотландия, значат, че това не е належащо.

"Правителството приема, че при провеждането на своята политики би трябвало да съблюдава закона от 2019-а година ", съобщи съдията в своето днешно решение. "Тъй като е ясна декларираната позиция на държавното управление пред съда, не е належащо да се произнасят насилствени заповеди против него или против премиера ", добави арбитър Кълън.

Адвокатът Джолиън Маугам, един от жалбоподателите, които желаеха сходна правосъдна заповед, съобщи, че във вторник ще апелира това решение пред най-висшия съд на Шотландия, настоявайки за удължение на периода на член 50 от Европейския контракт, в случай че това не бъде направено от страна на премиера Джонсън.

Междувременно английският министър председател Борис Джонсън съобщи в понеделник, че последното предложение на неговото държавно управление за Брексит е било "много заслужено и рационално ", настоявайки, че Брюксел е належащо да направи взаимни отстъпки, сходно на Лондон, с цел да се подсигурява реализиране на договорка.

"Готови сме да беседваме с Европейски Съюз с бързи темпове, с цел да подсигуряваме договорка, тъй че да можем да продължим и да изградим ново партньорство сред Обединеното кралство и Европейски Съюз, и в случай че това е допустимо, Европейският съюз би трябвало да направи взаимни отстъпки, каквито направи и Англия ", уточни Джонсън.

Освен това министър председателят повтори, че Обединеното кралство ще напусне блока на 31 октомври, като добави, че ще изследва днешното решение на шотландския съд по въпроса дали той може да бъде заставен да подпише писмо за удължение на периода за Брексит.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР