Днес Shopify разкри, че съкращава 20% от работната си сила,

...
Днес Shopify разкри, че съкращава 20% от работната си сила,
Коментари Харесай

Shopify ще съкрати 20% от работната си сила

Днес Shopify разкри, че редуцира 20% от работната си мощ, което ще засегне повече от 2000 души и продава логистичния си бизнес на Flexport за към 13% в акции на компанията.

Новината идва към 10 месеца, откакто Shopify разгласи, че редуцира 10% от работната си мощ – почти 1000 души и следва наклонността, при която доста огромни софтуерни компании се ангажират с няколко кръга съкращения в отговор на икономическите компликации.

В обява в блога си през днешния ден основният изпълнителен шеф на компанията Тобиъс Литке приказва за „ съществени “ и „ странични “ задания, като първите са главният смисъл на битие на компанията, с който тя е най-известна – програмен продукт за електронна търговия за онлайн търговци на дребно. Доставката и логистиката обаче постоянно вървят ръка за ръка с електронната търговия, заради което Shopify разви и тази част от бизнеса си.

Flexport е 10 годишна платформа за транспорт на товари и логистика, която е набрала над 2 милиарда $ финансиране от известни вложители, в това число Andreessen Horowitz и SoftBank. Самата Shopify влага във Flexport през февруари предходната година, а няколко месеца по-късно Shopify закупи и логистичния стартъп Deliverr за повече от 2 милиарда $. Ясно е, че Shopify е заложила доста на логистичната част от бизнеса си, тъй че продажбата на всичко това за 13% дялово присъединяване във Flexport наподобява като огромно отписване, най-малко на пръв взор.

Всъщност Flexport беше оценена на към 8 милиарда $ неотдавна, което значи, че новият дял на Shopify би коствал малко повече от 1 милиарда $, въпреки че това не включва каузи, който Shopify купи преди 15 месеца.

Във всеки случай този логистичен бизнес е това, което Литке назовава една от „ страничните задания “ на компанията, която съгласно него в последна сметка е пречела на главните ѝ интервенции.

„ Страничните задания постоянно разсейват, тъй като компанията би трябвало да раздели фокуса си. Понякога това може да си заслужава, изключително когато ангажирането със страничната задача основава условия, посредством които главната задача може да стане по-успешна. В началото, като дребен стартъп, фирмите са интензивно фокусирани. Често се споделя, че по-големите компании са по-мудни, само че това не се дължи на размера им, а на всички странични задания и разсейвания, които натрупват по пътя си. Това се случва, тъй като по-големите компании могат да си разрешат да бъдат ненапълно неефективни, изключително по време на постоянни времена на стопански напредък, само че щом им се наложи да се приспособяват към някоя нова парадигма, те не могат да го създадат, по тази причина те биват сменени от по-целенасочени съперници или напряко се срутват. “

казва Литке

Но въпреки че да е „ по-фокусирана “ върху главния си артикул е една от аргументите, които Литке показва за съкращаването на личния състав, той също по този начин показва разрастващата се гражданска война на изкуствения разсъдък като друга причина, заради която Shopify може би е по-добре да се върне към „ хляба “ си.

Трудно е да се разбере тъкмо какъв брой души са наранени от последния кръг съкращения в Shopify, само че съгласно личния ѝ уеб страница тя има повече от 11 600 чиновници – цифра, която е обновена от 10 000 чиновници единствено преди няколко месеца. Това нарастване на броя на чиновниците не е доста разумно, в случай че предходната година компанията е съкратила 1000 чиновници, само че верният отговор е, че Shopify просто не е актуализирала данните след трите придобивания, които направи предходната година, в това число Deliverr.

Ако се съди по последните данни на Shopify, днешната вест евентуално ще засегне към 2300 чиновници. Компанията декларира, че засегнатите ще получат най-малко 16 седмици обезщетение, както и по една спомагателна седмица за всяка година работа в Shopify. Те ще получат и медицински компенсации за същия интервал.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР