Днес Северна Македония гласува на парламентарни избори. Победителите ще се

...
Днес Северна Македония гласува на парламентарни избори. Победителите ще се
Коментари Харесай

Македония гласува на първи парламентарни избори, откакто добави Северна

Днес Северна Македония гласоподава на парламентарни избори . Победителите ще се изправят пред ново нарастване на инфектираните с ковид и начало на договарянията за присъединение към Европейски Съюз, осведоми Агенция Франс Прес.

Това са първите парламентарни избори, откогато балканската страна добави " Северна " към името си при започване на предходната година , с което постави завършек на дълготраен спор с Гърция.
 Започнаха изборите в Северна Македония
Започнаха изборите в Северна Македония

Ще продължат 3 дни поради пандемията

Споразумението вкара страната в НАТО и отвори вратата към Европейски Съюз.

Но мнозина към момента не утвърждават това, което Скопие направи - подцени част от националната си еднаквост, с цел да успокои Гърция.

На изборите се изправят един против различен архитектът на съглашението с Гърция , водачът на социалдемократите и някогашен министър председател Зоран Заев, против гневния критик на договорката ВМРО-ДПМНЕ.

Социологическите изследвания сочат, че нито една партия няма да получи болшинство, което значи, че предстоят комплицирани съдружни договаряния след оповестението на резултатите, което няма да стане до четвъртък среднощ.

Пандемията от ковид усилва несигурността. С повече от 380 умряли в страна с население към 2 милиона души, Северна Македония е с най-висока смъртност на глава от популацията на Западните Балкани.

Избирателите носеха маски, до момента в който се редяха пред изборните секции в столицата Скопие , които отвориха в 06,00 часа и ще затворят в 20,00 часа.

Държавата се ръководи от краткотрайно държавно управление, откогато Заев подаде оставка преди шест месеца , откакто Европейски Съюз отхвърли да стартира договаряния със Скопие за присъединение към Общността. През март тази година Европейски Съюз даде зелена светлина за започване на договарянията, въпреки че Македония ще би трябвало да изчака за дата.

Първоначално предварителните избори бяха планувани за април, само че пандемията от ковид ги отсрочи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР