Днес се стигна до нов изблик на насилие между Азербайджан

...
Днес се стигна до нов изблик на насилие между Азербайджан
Коментари Харесай

Напрежение между Армения и Азербайджан: Обявиха военно положение в Нагорни Карабах

Днес се стигна до нов изблик на принуждение сред Азербайджан и Армения поради Нагорни Карабах. Двете страни си насочиха взаимни обвинявания коя е нападнала първа, оповестява Българска телеграфна агенция. Министерството на защитата на Армения, която поддържа отделилата се от Азербайджан област, заяви за свалени два азербайджански хеликоптера и три дрона.

Снимка: Reuters

Азербайджан от своя страна сподели, че е подхванал контраатака след офанзива на сепаратистите и че е изгубил един вертолет, чийто екипаж е незасегнат. Азербайджанският президент Илхам Алиев даде обещание победа над Армения. Той упрекна страната, че е почнала тази заран обстрел на азербайджански обитаеми пунктове, причинявайки цивилни и военни жертви.

Военно състояние и готовност

Арменският министър председател Никол Пашинян прикани популацията на страната да „ бъде готово да пази свещеното родно място “. „ Да подкрепим крепко нашата страна, нашата войска... и ние ще победим. Да живее славната арменска войска! “, написа Пашинян във „ Facebook “.



Арменският министър председател разгласи военно състояние и всеобща готовност.

Снимка: Reuters

Малко по-рано сепаратистките управляващи в отделилата се от Азербайджан, обитаема преобладаващо с арменци област Нагорни Карабах вкараха военно състояние и оповестиха всеобща готовност на локалните поданици, навършили 18 години.

Международни реакции

Турция осъди „ нападението на Армения против Азербайджан “ и изрази поддръжката си за Баку в спора му с Ереван, оповестява ТАСС, като се базира на Ибрахим Калън, представителя на президента Реджеп Тайип Ердоган. Вицепрезидентът Фуат Октай окачестви Армения като „ потвърден подбудител “.

Русия е подготвена да посредничи за стабилизиране на обстановката в Нагорни Карабах. Руският министър на външните работи Сергей Лавров е декларирал това в телефонен диалог с арменския си сътрудник Зограб Мнацаканян. Предстои Лавров д организира диалог и с азербайджанския му сътрудник Джейхун Байрамов.

Снимка: Reuters

Френското министерство на външните работи прикани Армения и Азербайджан да прекратят военните дейности и да възобновят неотложно разговора между тях. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел прикани Баку и Ереван да прекратят военните дейности. " Незабавното връщане към договарянията, без предварителни условия, е единственият вероятен път ", акцентира той в " Туитър ".

Папа Франциск съобщи, че се моли за мир в Кавказкия район.

История на спора в Нагорни Карабах

Нагорни Карабах е азербайджанска сепаратистка област, обитаема преобладаващо с арменци, която постоянно става сцена на прояви на принуждение. Конфликтът сред Баку и Ереван стартира през февруари 1988 година, когато Нагорнокарабахската самостоятелна област разгласи, че излиза от състава на Азербайджанската руска социалистическа република.

В началото на 90-е години на предишния век избухва война сред Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, в която бяха убити 30 хиляди души. След военния спор в интервала 1992-1994 година Азербайджан губи надзор над сепаратистката област и прилежащи региони.

През 2016 година тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се стигна до смъртоносни боеве в региона на границата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР