Днес се състоя организираната от Форум за балкански транспорт и

...
Днес се състоя организираната от Форум за балкански транспорт и
Коментари Харесай

Българските превозвачи: Ако бъде приет втория пакет за мобилност на ЕК фалираме

Днес се състоя проведената от Форум за балкански превоз и инфраструктура среща с автобусните превозвачи. На срещата участваха евродепутатът Петър Курумбашев, сподели Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ", Георги Пирински, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и представители на автобусните превозвачи.

На срещата бе дискутирано предлагането на Европейската комисия (ЕК) за промени на общите правила за достъп до интернационалния пазар на автобусни транспорти във втория „ Пакет за подвижност ".

Предложенията за либерализация във втория пакет за подвижност на Европейска комисия водят до монопол, съобщи евродепутатът Петър Курумбашев.Той даде за образец Германия, където автобусните транспорти са били либерализиран по същия модел и сега има монопол на една компания, която държи 93% от пазара.

Тези оферти срещат отпор и от старите страни - членки, изясни Курумбашев. Той даде за образец Испания, където превозвачите са построили обективен модел на систематизиране на транспортите.
Важното е да защитим българския транспортьор и да го създадем в точния момент. Това сподели Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " и на Комисията по превоз, осведомителни технологии и известия.

По думите на Свиленски позицията на ПГ на Българска социалистическа партия ще бъде построена след поредност от такива срещи. Той обърна внимание, че става въпрос за отбрана на българщината и за българското произвеждане, а в тази ситуация за отбрана на българските превозвачи. „ Почти съм сигурен каква ще бъде нашата позиция.

Ще се опитаме тя да бъде наложена в българския парламент. Мисля, че по този въпрос няма по какъв начин да се разделяме. Няма по какъв начин да се разделяме на сини и червени, на Българска социалистическа партия и ГЕРБ - значимо е да защитим българския транспортьор, значимото е обаче да го създадем в точния момент ", сподели Свиленски.



Според него по дебатите в първия пакет, Българската комисия по превоз не е била задоволително дейна. „ Надявам се с този случай да не се случи по този начин. Позицията на „ Българска социалистическа партия за България " евентуално ще бъде в поддръжка на българските превозвачи, тъй че да бъдат предпазени ползите ни ", добави Свиленски.

При всяка смяна нашите профсъюзи взимат страната на френската централа, която не ни пази. Това сподели Миролюб Столарски, член на УС на Асоциацията на сдруженията в автомобилния превоз по време.
Миролюб Столарски обърна внимание, че българските водачи спят в хотели от години наред. „ Спазваме не повече от 8 часа работното време ", сподели той. Столарски обърна внимание, че българските водачи получават командировъчни от порядъка на 1 500 евро до 1 700 евро според от пътуването и са без заплата. Той попита защо пълноправие се приказва, откакто се наемат български превозвачи, а разрешителното е на австрийска компания.

„ Да не приказваме, че нашето министерство по този начин, както и преди години е направило приема непосредствено директивите, както са направени. Ако българите желаят линия от Бургас до Виена, българското министерство ни кара да вървим да питаме в Бургас дали имат право и къде да спрем. Дали са съгласни да имаме такава линия. Австриецът единствено уведомява къде ще има спирки. От него не се желае това нещо ", разясни Столарски. Той даде образец със законодателството на Германия, което ощетява българските превозвачи, а българското вътрешно законодателство не важи за тях.

Според Георги Пирински, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и член на Комисията по претовареност и обществена политика в Европейския парламент би трябвало да се отбрани рационалния баланс сред на правата на водачите и свободния достъп до пазара на транспортни услуги в шосейния превоз. По думите му гласуването по втория „ Пакет подвижност " в Комисията по претовареност и обществена политика е било развълнувано.

„ В Комисията по претовареност и обществена политика се гласоподаваха 3 отзиви по трите препоръчани проекторешения. Тези отзиви отиват в Комисията по превоз. Там към този момент се оформя окончателното предложение за смяна в съоветните наставления и регламенти. Гласуването се раздели сред представители на западноевропейските страни членки и тези на централно- и източноевропейските ", сподели Пирински. По думите му противоречиво като кръг въпроси са били методите и степента инспекции на пътя. „ Надделяха текстовете, в които се планува много необятно и интензивно управление с условия за един цялостен набор на документи, надалеч повече от самите свидетелства за водача и за товара ", разяснява още Пирински.

По думите му за интелигентните тахографи се е приел текстът, който планува въвеждането им от 2 януари 2020 година „ Твърде скъсен период ", разяснява Пирински. Според него, когато се градят предложенията против новия правилник, не трябва да излиза, че се желае да се запазят невъзможни условия на работа и водачите да бъдат поставяни в извънредно неподходящи условия.

Според прецедателя на Асоциацията на автобусните превозвачи в България Васил Пиронков българските превозвачи би трябвало да изготвят декларация, която да даде правно съображение за опълчване на предложенията по Втория мобилен пакет, декларация която да бъде дадена на параламента, министъра и на всички и да се знае какви съответните задължения на всеки.

От срещата стана ясно,че на 16 май превозвачите излизат на народен митинг с цел да се чуе тяхната позиция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР