Днес се пуска движението и в тръбата за София на

...
Днес се пуска движението и в тръбата за София на
Коментари Харесай

След 2,5 години ремонт: Пускат движението през тунел Витиня

Днес се пуска придвижването и в тръбата за София на тунел " Витиня " на автомагистрала " Хемус ", заяви в профила си във Facebook министър председателят Бойко Борисов, като разгласява фотоси и видео от оборудването.

 Ремонтът на тунел Виж още

Реконструкцията започва през 2018 година, незабавно откакто завърши ремонтът на тръбата в посока Варна. Въпреки че в началото бе оповестено, че дейностите ще продължат няколко месеца, действително те се проточиха близо 2,5 години. При направените проучвания с георадар и геологически сондажи бяха открити каверни (кухини) както сред двете облицовки (първична и вторична), по този начин и сред първичната обшивка и скалния масив. Някои от кухините бяха със обилни размери. По този метод скалният масив не бе подпрян както е належащо и през интервала на 30-годишната си употреба в допълнение е претърпял деформации.

" Тръбата е с нова обшивка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка, система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, вентилация, светофарна уредба, осветяване и система за светлинно водене, с които се обезпечават по-висока сигурност на пътуването ", написа Борисов.

Тунелът е дълъг над 1 км, като той е в употреба от 1984 г . Бяха зародили доста съществени проблеми по структурата, което наложи затварянето му за ремонт. За увеличаване на тунела и попълване на кухините сред първичната обшивка и скалния масив е инжектиран специфичен бетонов разтвор през направени за задачата 3000 отвора.

В тунела има и спешни връзки сред двете тръби - две пешеходни и една шосейна. При повреда връзките ще се употребяват за евакуация на хора и коли, както и за достъп на коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани коли.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР