Днес се провеждат парламентарни избори в Люксембург и местен вот

...
Днес се провеждат парламентарни избори в Люксембург и местен вот
Коментари Харесай

Парламентарни избори в Люксембург и местен вот в Белгия

Днес се организират парламентарни избори в Люксембург и локален избор в Белгия.

ДПА оповестява, че 257 000 души имат право да гласоподават за нов 60-местен парламент в Люксембург .

Последните социологически изследвания демонстрират, че трипартийната коалиция на премиера Ксавие Бетел е под риск . Демократическата партия на Бетел, Люксембургската социалистическа работническа партия и Зелената партия не се чака да завоюват задоволително места за образуване на нов кабинет.

Християнската обществена национална партия на Клод Визел се чака да получи най-голяма поддръжка. Ако партията успее да образува държавно управление, Люксембург ще възобнови дългогодишната традиция да се ръководи от министър председатели от партията .

Само два пъти в историята на страната не е ръководена от министър-председател от Християнската обществена национална партия - първият е през интервала 1974-1979 година, когато страната се управлява от Гастон Торн от Демократическата партия и в този момент от Бетел, който е на власт от 2013 година

Въпреки че гласуването в страната е наложително, към половината от жителите нямат право да гласоподават . Във втората най-малка страна в Европейски Съюз с население от към 600 000 48% не са жители на Люксембург.

Гласуването ще продължи до 14,00 часа . Първите резултати не се чакат до вечерта.

В същото време Белгия гласоподава на локални избори : 581 общински съвета - 300 във Фландрия, 262 във Валония и 19 в Брюксел; 10 провинциални съвета (5 във Фландрия и 5 във Валония); 9 районни съвета в Антверпен и 8 съвета за OCMW/CPAS (Обществен център за обществено подпомагане).

Белгия има разнообразни политически партии в другите лингвистични региони.

Всички белгийски жители над 18 година са задължени да вземат участие на изборите. При безучастие се планува санкция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР