Днес се проведе заседание на Областната епизоотична комисия. Тя беше

...
Днес се проведе заседание на Областната епизоотична комисия. Тя беше
Коментари Харесай

Мерки срещу птичи грип въвеждат в Пловдив

Днес се организира съвещание на Областната епизоотична комисия. Тя беше свикана от регионалния шеф Здравко Димитров, на съображение Заповед №РД11-2138/20.10.2017г. на Изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните. Заповедта е по отношение на установени огнища на заболяването Инфлуенца по птиците (грип) в областите Добрич и Хасково. Целта е недопускане възникването на болестта и приемането на превантивни ограничения за попречване пораждане на инфлуенца /грип/ по птиците на територията на пловдивска област.
Заседанието се организира под председателството на зам.- регионалния шеф Димитър Керин и включваше две съществени точки: запознаване с епизоотичната конюнктура в страната и разискване на ограниченията за попречване на възникването и разпространението на заболяването. На него участваха ст. Експерт от Областна администрация-Пловдив - Даньо Пенев, специалисти от Областна дирекция по сигурност на храните, Регионална дирекция по горите, РЗИ, Регионална инспекция за опазване на околната среда, РДПБЗН,ЛРД "Сокол ",Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, представители на общините, кметове и еколози от региона.
По т. 1 от дневния ред доктор Тодор Бенков от ОДБХ срещна присъстващите с епизоотичната конюнктура в страната. Той акцентира, че в цяла Европа са открити огнища, където се унищожават цели ферми, че в България, все още, такива има единствено в дребни стопанства в областите Хасково и Добрич и посочи, че вариантът H5N8 не е рисков за хората. Като защитна мярка, за неопределен срок, са сложени под възбрана двата регламентирани пазара за птици в Асеновград и Раковски. По т. 2 бяха препоръчани следните ограничения за предварителна защита: 
І. Главните инспектори на общини от отдел "Здравеопазване на животните " да провеждат:
1. Провеждане на съвещания на общинските епизоотични комисии за предприемане на незабавни ограничения за попречване пораждане на болестта на територията на общината.2. Извършване на взаимни инспекции с представители на орнитоложките сдружения, ловно-рибарските сдружения и на държавните лесничейства за съществуване на заболели или умрели диви птици и взимане на проби.
3. Извършване на непрекъснат ветеринарномедицински надзор за съблюдаване на ограниченията за био-сигурност в птицевъдните обекти.
4. Извършване на периодически клинични прегледи и при подозрение за инфлуенца взимане на проби от домашни и диви птици за вирусологични проучвания.
ІІ. Кметовете на общини и обитаеми места взаимно с основните инспектори на общини да разпоредят на притежателите на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици единствено за персонални потребности:
1. Да не позволяват излизане на птиците отвън дворовете.
2. Да не позволяват контакт сред птици, живеещи в дивата природа и домашни птици.
3. Да съхраняват в закрити пространства фуража, с който изхранват птиците.
4. Да основават условия за разделно развъждане на домашни патици и гъски от други домашни птици.
5. Да уведомяват неотложно, обслужващия обекта ветеринарен доктор или кмета на обитаемото място при отклоняване в здравословното положение на отглежданите птици или смъртност.
ІІІ. Забраняват се:

1. Провеждането на изложения, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на Пловдивска област.

Предложените ограничения бяха признати единoдушно. Въз основа на тях, регионалният шеф Здравко Димитров издаде заповед, ориентирана към общините в региона, за тяхното използване.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР