Днес се проведе външно оценяване на четивната грамотност сред шестокласниците,

...
Днес се проведе външно оценяване на четивната грамотност сред шестокласниците,
Коментари Харесай

МОН проверява как четат шестокласниците

Днес се организира външно оценяване на четивната просветеност измежду шестокласниците , оповестиха от Министерството на образованието и науката. За разлика от националните външни оценения, които обгръщат всички възпитаници от VI клас, това се основава на представителна извадка от към 5820 възпитаници от 202 учебни заведения и се организира в границите на 1 образователен час.

Целта е да се проучват уменията на учениците в VІ клас да работят с разнообразни текстове. Получените резултати няма да въздействат върху срочния триумф на учениците, а ще бъдат употребявани за мониторинг на просветителния развой, с цел да се усъвършенства качеството му.

Външното оценяване се организира посредством когнитивен тест от 21 задания върху три разнообразни по формат и тип текстове. 15 от дилемите са с избираем отговор, а 6 - с къс свободен отговор. Максималният брой точки е 30, само че учениците няма да получават оценки.

Тестовите задания са създадени по подобен метод, че да мерят достиженията на учениците на другите когнитивни нива: намиране и добиване на информация, обобщаване и пояснение и разбор и оценка.

Регионалните ръководства на образованието и учебните заведения ще могат да разработят политики за превъзмогване на съществуващите дефицити. Анализът ще очертае профила на достиженията на учениците по няколко критерия: демонстрираните когнитивни нива, уменията за работа с разнообразни по формат и по тип текстове , както и достиженията в работата върху другите типове задания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР