Днес се проведе редовно заседание на Изпълнителния комитет на Българския

...
Днес се проведе редовно заседание на Изпълнителния комитет на Българския
Коментари Харесай

БФС с важни решения за новия сезон в елита и Втора лига

Днес се организира постоянно съвещание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, на което бе признат план на състезателен календар за сезон 2023/2024 година, съгласно който първият полусезон на идващото състезание в efbet Лига и Втора лига ще започва в интервала 15-16 юли и ще приключи през уикенда 9-10 декември 2023 година 16-17 декември са аварийни дати за осъществяване на отсрочени срещи. 

Ето какво написаха от БФС:

Предвижда се пролетният полусезон да започва на 17-18 февруари и да приключи на 25-26 май 2024 година, като баражите в ППЛ и ВПЛ са планувани за интервала 31 май-1 юни 2024 година Финалът за Купа България е плануван за 15 май 2024 година

Изпълнителният комитет утвърди решенията на Лицензионната комисия от месец май т.г., съгласно които лиценз за присъединяване в Европейските клубни шампионати на УЕФА за сезон 2023/2024 година получават Лудогорец, ЦСКА, Славия, Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив, ЦСКА 1948, Берое, Черно море и Левски (последният с конвенционален лиценз и ще е в режим на мониторинг). Лиценз за присъединяване в ППЛ за сезон 2023/2024 година получават Ботев Враца, Септември София, Локомотив София, Арда, Спартак Варна, Пирин Благоевград, Хебър, Етър, Монтана и Крумовград. Мнозинството от претендентите за присъединяване във ВПЛ също към този момент са минали сполучливо лицензионната процедура, само че окончателният им лист ще бъде разгласен след завършването на актуалната акция в Трета лига.

Бяха признати и предложенията за промени в Наредбата за шампионатите и шампионатите, в Дисциплинарния устав, във Финансовия устав и в Правилника за статута и прехвърлянията на футболисти за сезон 2023/2024 година

Сред главните промени в Наредбата за шампионатите и шампионатите са въвеждане на условие за най-малко един доктор или физиотерапевт, който да дава отговор за медицинските грижи на детските и юношеските обединения на клубовете от професионалния футбол. В шампионатите на подготвителните групи ще се позволява присъединяване на смесени тимове - момчета и девойки, родени след 01.01.2011 година

От сезон 2023/2024 година всички клубове от ППЛ следва да поддържат женския футбол посредством използване на ограничения и действия, ориентирани към развиването му, както следва: включване на женски или девически тим в публични надпревари, даване на поддръжка на женски футболен клуб, обвързван с претендента за лиценз, или образуване на футболни начинания за дами.

Прието бе и срещите сред тимовете на ПФК Левски и ПФК ЦСКА от ППЛ и Купа България да се играят на националния стадион " Васил Левски ". При дуели сред тимове с огромни фенски маси или при съществуване на друго обективно събитие, клубовете имат спомагателна опция да играят на личните си игрища без гостуваща аудитория при подписан от двете управления и показан преди началото на сезона протокол. При договореност сходни мачове могат да се играят и на националния стадион " Васил Левски ".

Гласувана бе и смяна, касаеща ФК от Трета лига, съгласно която клубовете могат да картотекират до 26 състезатели плюс безграничен брой футболисти, родени след 01.01.2002 година и тренирани най-малко 3 цялостни сезона в системата на БФС. В системата на аматьорския футбол, в това число и детско-юношеския футбол, правилото се вкарва за всеки треньор да образова най-много 12 футболисти, по отношение на което всеки клуб е длъжен да разполага с най-малко двама треньори на тим, както и треньор на вратарите.

Във Футбол 5 и Футбол 7 клубовете могат да картотекират до 14 състезатели на тим.

Разгледан бе и план за категоризация на детско-юношеските школи към клубовете от всички равнища в българския футбол със съответните условия. Проектът е направен след неколкократни съвещания с водещите детско-юношески школи у нас.

Членовете на ИК бяха осведомени и с измененията в Правилника за статута и прехвърлянията на ФИФА, съгласно които летният трансферен прозорец би трябвало да бъде не по-кратък от 10 седмици и не по-дълъг от 12, а зимният - не по-кратък от 4 седмици и не по-дълъг от 6.

Изпълнителният комитет одобри годишния счетоводен доклад на БФС и " НФБ " ЕАД за 2022 година и избра инспектор на централата за 2023 година

Членовете на ИК бяха осведомени с план на интензивностите за отбелязване на 100-годишния празник на БФС и календара на идните прояви, както и с измененията в инфраструктурната стратегия на Съюза за интервала 2023/2024 година по стратегия FIFA Forward 3.0.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР