Днес се проведе общественото обсъждане на Споразумението за партньорство 2021

...
Днес се проведе общественото обсъждане на Споразумението за партньорство 2021
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Трябва максимално рано да осигурим свежи ресурси за инвестиции чрез еврофондовете

Днес се организира публичното разискване на Споразумението за партньорство 2021 – 2027 година, извести заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства в служебното държавно управление Атанас Пеканов. Споразумението за партньорство е националният стратегически документ, който обрисува главните цели и рамката за ръководство на средствата от европейските фондове в България.

Документът се създава от работна група с посланичество и интензивно присъединяване на необятен кръг сътрудници - представители на неправителствения бранш, социално-икономическите сътрудници, академичната общественост, организациите на хората с увреждания и други.

В самото Споразумение са изведени главните проблеми, които в резюме се свеждат до:

– нуждата от по-конкурентна, по-зелена, по-свързана и по-социална Европа, която да бъде по-близо до жителите. Продължаваме да търсим подобаващите решения за справяне с отрицателни трендове и проблеми като високата енергийна активност на стопанската система, неприятното качество на пътната настилка за основна част от националната пътна мрежа, ниската степен на комплектност на правите от главната железопътна мрежа, неподходящите демографски трендове, влошаващите се индикатори в качеството на просветителната система, задълбочаването на районните разлики и други.

В тази връзка би трябвало да бъдат маркирани няколко качествено нови момента, които залягат като цели в Споразумението:

– развиване на потенциала на научноизследователската и иновационната инфраструктура

– поддръжка за предприятията за въвеждане на нисковъглеродни и енергоефективни технологии

– възстановяване на пътната сигурност, преправяне на образователните стратегии

– дейни ограничения за придобиване на цифрови умения,

– нови подходи и принадлежности за териториално развиване и други

" Въпреки провокациите и проблемите, които стоят пред нас, належащо е да вървим с бързи темпове към завършване на програмните документи и тяхното утвърждение от страна на Европейската комисия, тъй че осъществяването на стратегиите да започва оптимално рано, което от своя страна ще обезпечи свежи запаси за вложения в стопанската система и обществените политики ", показа Пеканов.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР