Днес се празнува Ромската Нова година - един от най-големите

...
Днес се празнува Ромската Нова година - един от най-големите
Коментари Харесай

Днес е ромската Нова година - Банго Васил

Днес се чества Ромската Нова година - един от най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас. Празникът се назовава още Василица, Васильовден или Банго Василий - куцият Васил.
Празнуването на Василица е обвързвано с няколко ромски митове. В някои от тях Банго Василий е покровител и бранител на ромите. Той възвръща моста, опустошен от дявола, по който минават ромите. В други митове Банго Василий е сакат пастир, който избавя давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си ром.
Според друга легенда Свети Василий избавил циганския жанр от удавяне в вилнеещото море. Дълбоките води щели да обхванат ромите, само че беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя избавител на 14 януари и в негова чест назовават празника Василица.
Банго Василий е фамилен празник и наложително се посреща с птиче месо - гъска или петел. При всички ромски групи вечерята на 13 против 14 януари играе извънредно значима роля и е изпълнена с богата символика. На трапезата има сарми, баница с шансове, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат амнистия с целуване на ръка. Всички къщи, в които се чества Банго Василий, остават заключени до среднощ на 13 януари, с цел да не избяга шансът. Едва след настъпването на Новата година ромите стартират да посрещат посетители, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, с цел да им носи шанс. В среднощ настъпват Васильовден и Новата година. От този миг стартира и сурвакането.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР