Днес се подписа споразумение между НЛРС (Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз

...
Днес се подписа споразумение между НЛРС (Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз
Коментари Харесай

Председателят на НЛРС: Очакваме подкрепа от Министерство на Образованието


Днес се подписа съглашение сред НЛРС (Национално ловно-рибарско съдружие „ Съюз на ловците и рибарите в България " ) и Природен парк „ Витоша "

НЛРС стартира организирането от началото на годината самодейност наречена
„ Срещи с дивата природа ", която е ориентирана главно към дечица на възраст от 7 до 14 години.

Идеята е да се опитаме мъничко да откъснем актуалните деца от електронните устройства, от таблетите, от мобилните телефони, от компютрите - да ги изведем измежду природата, с цел да можем да им покажем и да им разкажем за това какво се случва в природата, какви са естествените процеси. Това сподели по време на конференция инж. Васил Василев ръководител на НЛРС.



Васил Василев ръководител на НЛРС

Като всяко нещо, когато човек възнамерява дълготрайно да работи и да построява една функционираща система, той търси своите сътрудници и се веселя, че в лицето на инж. Петракиева и естествен парк „ Витоша ", ние намерихме своя натурален сътрудник, добави той. Инж. Василев разяснява, че тяхната самодейност е дълготрайна.

Това е активност, която ние като организация, посредством и на поддръжката на своите сътрудници ще развиваме в бъдеще, добави той. Не сме спечелили план с европейско финансиране, само че ще търсим всички финансови източници, които да поддържат и да финансират нашата самодейност, в това число може би ще се опитаме да организираме и дарителски акции за хора, които са склонни да поддържат екологичното обучение на своите деца, разяснява още ръководителят на НЛРС.



Анна Петракиева - шеф на естествен парк „ Витоша "

Една от главните действия на естествен парк „ Витоша " е образованието на децата, екологичното обучение и представянето на благосъстоянието на природата, разнообразието на животинските и растителни типове, както и полезността на природата пред най-малките. Това сподели по време на конференцията инж. Анна Петракиева, шеф на естествен парк „ Витоша ".

Тя добави, че през годините от парка интензивно са взели участие в сходни занимания и са работили с всевъзможни възрастови групи. В последните години сътрудници от парка започнаха напълно целеустремено да работят и в тенденция „ Горска педагогика ", сподели още инж. Петракиева.

С помощта на нашата работа по „ Горска педагогика ", благодарение на сътрудниците от естествения парк се опитваме да помогнем на най-малките да се върнат назад измежду природата, да открият нейната хубост, да открият нейното благосъстояние, да открият нейните типове и процесите, които протичат в тях и тяхното значение за нашето битие като хора, сподели още по време на конференцията шефът на естествения парк.

Инициативата на Съюза на ловците и рибарите в България извънредно поддържа нашата работа в тази тенденция, защото в тяхно лице ние срещаме едни доста положителни експерти в региона на животинския свят - освен на дивеча, а и рибите и въобще цялото многообразие на типове в страната.

Смятаме, че тяхната самодейност взаимно ще ни подкрепи, с цел да продължим да доближаваме до децата и хората и да им представяме това многообразие, сподели още инж. Петракиева.



Инж. Василев разяснява, че са водили един прелиминарен диалог в края на 2018 година с Министерство на образованието и науката по отношение на самодейността си, когато са били общително признато от зам.-министър Таня Михайлова.

Той означи, че в началото когато зам.-министъра ги е приела, тя ги погледнала с леко съмнение, защото тя също не познава ловците като хора, които са пазители и бранители на природата и процесите в нея. Когато поговорихме повече и разказахме в елементи какви са нашите хрумвания и по какъв начин ще се опитаме да ги осъществяваме, какви видеоматериали и други презентационни материали считаме да предложим на другите учебни заведения и всеки преподавател да може да подбере като спомагателни просветителни средства нашите материали, госпожа Михайлова одобри доста добре тази наша самодейност.

Дори съобщи готовността на министерството да ни поддържа в този наш път, сподели още ръководителят на НЛРС. Трябва да се означи, че ние към момента построяваме документите и правилата, по които ще се случват всичките процеси във времето, само че предварителните ни диалози с министерството от моя позиция бяха обещаващи, разяснява още инж. Васил Василев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР