Днес се почита един от най-светлите християнски празници - Бъдни

...
Днес се почита един от най-светлите християнски празници - Бъдни
Коментари Харесай

Днес почитаме един от най-светлите християнски празници: Бъдни вечер е!

 Днес се уважава един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер. Той се празнува фамилно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия наследник - Исус Христос. Празникът Бъдни вечер е отдаден на дома, на огнището, само че и на умрелите предшественици - роднини, които също се считат за част от фамилията.

На Бъдни вечер е началото на празненството, възславящо Христовото рождение.

Християнският празник, който предшества раждането на Христос, българите назовават още " Малка Коледа ", " Суха Коледа ", " Детешка Коледа " или по-рядко - " Мали Божич " и " Крачун ".

Празничната софра включва ритуален самун, наименуван " Боговица ", " Богова пита ", " Божичник ", " вечерник ", " светец " или " харман ". Той е забъркан с " мълчана вода " от момата или от млада младоженка, като брашното е пресято през три сита.

От тесто върху хляба се оформят изображения на равнищата и на домашните животни. Освен този самун, момата носи и " вит-превит кравай ", който е предопределен за коледарите. Върху трапезата се подреждат нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз, сарми, фасул, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията, колкото повече са ястията, толкоз по-богата ще е годината.

Вечерята стартира с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, с цел да се прогонят злите духове. След четене на молитвата, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата за Бога, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от фамилията. Вярва се, че на който се падне парата, той ще има максимален шанс през годината. Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, тъй като се има вяра, че умрелите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Под трапезата стопанката поставя плява, която се асоциира със сламата в яслата на новородения Христос. Тази плява не се изхвърля. Тя се слага в градините или под плодните дръвчета, с цел да раждат повече. Не се изхвърля и пепелта от бъдника. Обикновено стопаните я пръскат в нивите и лозята - за изобилие. От нея поставят и в семето за посев. С тази пепел се лекуват и някои болести.

Днешната коледна елха замества бъдника - дънер от плодовито дърво, който горял цяла нощ на 24 против 25 декември в огнището, с цел да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде сила и светлина. Елхата със запалените свещи символизира този ритуал. Основните цветове на украсата й са алено, жълто, златно - цветовете на слънцето и на огъня, а запалените свещи са като искрици от горящия бъдник.

На Бъдни вечер приключват и 40-дневните Коледни или Рождественски пости.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР