Днес се открива Световното първенство по футбол 2018 в Русия

...
Днес се открива Световното първенство по футбол 2018 в Русия
Коментари Харесай

Русия и Саудитска Арабия играят в първия мач на Световното по футбол

Днес се открива Световното състезание по футбол 2018 в Русия (на съветски: Чемпионат мира по футболу Россия 2018). Това е двадесет и първото издание на шампионата и е първият път в историята, в който международно състезание ще се организира в Източна Европа.

Големият отсъстващ е Италия - един от най-титулованите и сполучливи национални футболни тимове в историята. Италианците са четирикратни международни през 1934, 1938, 1982 и 2006 година както и веднъж европейски първенци – през 1968 година. Досега "Скуадра адзура " има 18 участия на международни шампионати.

Въпреки че националният тим на България за пети път пропуща международното състезание по футбол, ще можем да следим двама играчи от Първа лига на Мондиала. Това са исландският бранител на "Левски " Холмар Ейолфсон, чийто тим прави дебют в Русия, и полският халф Яцек Горалски (от "Лудогорец ").

Общо 32 тима се класираха за финалната фаза на шампионата, като те са разпределени в осем групи. За първи път измежду тях са тимовете на Исландия и Панама. Седем от международните първенци досега са тук, включително и актуалният Германия. Най-често спряганите имена за победител в шампионата са на Бразилия, Испания и Германия. Разпределение на тимовете по групи:

Група А: Русия, Уругвай, Египет, Саудитска Арабия.

Група В: Португалия, Испания, Иран, Мароко.

Група С: Франция, Перу, Дания, Австралия.

Група D: Аржентина, Хърватия, Исландия, Нигерия.

Група Е: Бразилия, Швейцария, Коста Рика, Сърбия.

Група F: Германия, Мексико, Швеция, Република Корея.

Група G: Белгия, Англия, Тунис, Панама.

Група H: Полша, Колумбия, Сенегал, Япония.

Волгоград, Екатеринбург, Казан, Калининград, Краснодар, Москва, Нижни Новгород, Ростов на Дон, Самара, Санкт Петербург, Саранск и Сочи ще са домакини на мачовете за Световната купа. Всички тези градове се намират в европейската част на страната, като се изключи Екатеринбург, който е в Азия и е на изток от Урал. Организацията на Световното състезание е коствала на Русия над 15 милиарда $, като близо 11 милиарда от тях са употребявани за създаване и реорганизация на стадионите и инфраструктурата към тях.

Мачът на откриването ще се играе през днешния ден от 18 ч. българско време. Срещите от груповата фаза ще бъдат сред 15 и 21 ч. българско време. Финалът на 15 юли се играе на стадион "Лужники " от 18 ч. българско време.

Жребият реши мач №1 да изиграят тимовете на домакина Русия и Саудитска Арабия (от група А). Откриването на шампионата ще бъде на Олимпийския комплекс "Лужники " , който включва един от най-големите игрища в Европа. Това е единственият стадион в Русия, който има лиценз от 5 звезди на УЕФА. На 22 май 2008 година получава от УЕФА статут на "елитен стадион ". Тук играят домакинските си футболни мачове московските "Спартак " и ЦСКА и националният тим на Русия. На 21 май 2008 година "Лужники " бе хазаин на финала на Шампионската лига сред британските "Челси " и "Манчестър Юнайтед ".

Във връзка с семейството на Световното състезание по футбол е осъществена реорганизация на стадиона - върнато е естественото тревно покритие, трибуните са доближени до терена, а потенциалът му е за 81 000 фенове. "Лужники " ще одобри седем мача от Мондиал 2018.

Националният тим на Русия е образуван в края на 1992 година, след разпадането на Съветския съюз. За това време той е имал четири участия на Световни шампионати по футбол, без да реализира особени триумфи - отпадал е още в групите (1994, 2002 и 2014 г.). Сега тимът, формиран единствено от играми в съветското състезание, се управлява от Станислав Черчесов.

Сега националният тим на Саудитска Арабия по футбол ще играе за четвърти път на Световно състезание, като през 1994 година е най-високият му триумф - осминафинал. "Зелените соколи " ще бъдат подкрепяни от своя най-горещ почитател - Фахад Ибрахим Аляхия, който дойде в съветската столица, откакто мина над 5000 км с велосипед. "Това е концепция, която зрееше у мен в продължение на 20 години. Мечтаех да пътувам за международното състезание във Франция през 1998 година и там да поддържам нашите национали, само че една в този момент съумях да осъществявам фантазията си ", изяснява Аляхия. Той е минал през териториите на Египет, Турция и Грузия, с цел да се озове в Русия. Цялата му експедиция е била подкрепяна от държавното управление на Саудитска Арабия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР