Днес се открива новият футболен шампионат, а само преди няколко

...
Днес се открива новият футболен шампионат, а само преди няколко
Коментари Харесай

Боби Михайлов: Не ни сравнявайте с Хърватия, борим се за класиране на Евро 2020

Днес се открива новият футболен шампионат, а единствено преди няколко дни завърши Световното състезание в Русия. В същото време 3 български тима не престават присъединяване си в Европейските клубни шампионати. По този мотив и във връзка с други въпроси президентът на БФС Борислав Михайлов приказва пред Блиц.

- Г-н Михайлов, по какъв начин оценявате представянето на българските тимове в европейските клубни шампионати?
- Представянето на клубовете ни в Европа е съгласно предстоящото, като се изключи Левски, за жалост. Хубавото е, че 3 тима не престават напред. Мисля, че всички те имат късмет да продължат в 3-ти кръг.

- Учуден ли сте, че „ сините “ отпаднаха от непретенциозен тим като Вадуц?
- За страдание Левски не съумя за поредна година в Европа, само че в клуба си знаят за какво се получи по този начин.
- Според Вас сполучлив ли бе разновидността с назначението на Делио Роси за старши треньор на Левски – клубът, в който сте израснал като младеж?
- Не мога да разясня, тъй като аз не съм в кухнята на Левски и не знам какви са проблемите на клуба, в случай че ги има. Проблемите си ги знаят най-добре хората, които работят вътре и техния президент.
- Преди повече от 5 години Лотар Матеус се провали в националния тим. Същото се случи и с Роси. Могат ли задграничните треньори да се приспособяват към характерното българско състезание или българските експерти са по-подходящи?
- В исторически проект има сполучливи образци за чужденци, които са водили български тимове. Такъв е казусът с Рудолф Витлачил, който бе треньор на Левски и на националния тим по времето на татко ми и на Гунди.

След това Люпко Петрович реализира забележителни триумфи. Последваха го и други сръбски и съветски треньори.

Не е невероятно треньорите от чужбина да съумеят в България, само че им би трябвало време, с цел да свикнат с манталитета на българските футболисти. В същото време виждаме, че все по-малко наши футболисти играят в реномирани европейски тимове.

- Всичко наред ли е с организацията на футболното ни състезание, което се открива през днешния ден?
-
Всичко е изцяло готово във връзка с осъществяване на българското състезание. Проведоха се и голям брой семинари на съдии и делегати за мачовете. Преди седмица събрахме и всички комисии към БФС. Наредбата е подготвена и е качена на уеб страницата ни. Надявам се шампионата през тази година да е също по този начин забавно и оспорвано както през миналата.

- Как ще коментирате рецензиите към формата на шампионата?
- В България постоянно има хора, които подлагат на критика, даже и това, което е направено да е хубаво. Форматът на шампионата е много успешен. Харесват го и хората и малкия екран, която излъчва футболните срещи и дава пари на клубовете. Форматът е непредвидим до последния миг във връзка с това кои тимове се класират за европейските шампионати и кои изпадат.

- Как ще се преодолее неуместната обстановка от предишното състезание, когато имаше мачове късно в понеделник и в неуместни часове?
- Направихме среща с полицията, със Столична община, с малкия екран, която излъчва мачовете, и с наши представители.

Телевизията дава доста пари за нашите географски ширини. Сумата е двойна спрямо парите, които се дават да вземем за пример в Сърбия и Хърватска, да не приказваме за Македония и Албания.

Така че ние би трябвало да се съобразим с този факт. Със сигурност в летните месеци ще има късни мачове, само че ще се опитаме след октомври да няма мачове след 19 ч. Казвам, че ще опитаме, тъй като това зависи от малкия екран.
- Има ли по какъв начин в българския футбол да бъдат привлечени вложения от известни задгранични концерни и компании, които да оказват помощ за повдигане на равнището му?
- Няма такива компании, които да са влезнали в Сърбия или Хърватска. В България самата инфраструктура на клубовете не разрешава да има сериозен интерес от страна на задгранични компании.
- Защо смятате по този начин?
- Защото собствеността на нашите игрища все още е съвсем 98% държавна. Това е проблем, съгласно мен.

- Кога най-сетне президентите на футболни тимове ще спрат да се карат и ще стартират да се държат като сътрудниците им в Италия, Испания, Франция, Германия и доста други европейски страни?
- Отдавна съм споделил на футболните президенти, че те би трябвало да дават образец с държанието си. Всички те се познават между тях, а някои от тях са имали или не престават да имат общ бизнес. Те са огромни мъже и би трябвало да дават образец, тъй като този образец се придвижва към треньорите и играчите. Пожелавам да има феърплей състезание, в което президентите да дават образец с държанието си.

- На два пъти споменахте Хърватска. Защо тази по-малка страна от България стигна до финала на Световното състезание, а ние не успяхме да се класираме? Кога най-сетне националният ни отбор ще се класира на огромен футболен конгрес?
- Почвам в обратна посока. Вчера имах среща с президента на Турския футболен съюз. Съседна Турция е с население 80 милиона души и 100 милиона евро бюджет, само че и тя не можа да се класира на финалите на Световното състезание. Тези 100 милиона евро е единствено бюджетът на турската федерация, а парите, с които боравят тамошните клубове, са още по-високи. Населението на една страна не е определящо за футболните й качества. Хърватска постоянно е имала играчи на високо равнище. В момента 11-те й титуляри играят в реномирани тимове на международно равнище. Хърватите продават футболистите си доста рано, на по 18-19 години, само че самите им футболисти явно имат по-голям темперамент и гений, които качества по-късно развиват и усъвършенстват. Не популацията на една страна има значение за футбола, а поколението!

Хърватите реализираха настоящия си голям триумф след 20-години старания. През това време те имаха играчи, които съвсем напълно играеха в италианското състезание. Сега имат футболисти в Реал Мадрид и Барселона. Успехът на Хърватска е законосъобразен. Предполагам, че за множеството от сегашните им играчи миналото международно състезание ще е последният им огромен конгрес. За мен сравненията сред Хърватска и България са непотребни!

- От тази година започва нов формат Лига на нациите. Ще даде ли той повече шансове на нашия народен тим за класиране на Европейското състезание?
- Всички допускаме, че с този формат възможностите на националния ни тим ще се усилят. На пръв взор групата ни наподобява преодолима, само че в реалност е много тежка, защото в нея няма изявен любимец и опциите са доста изравнени. Ние ще се борим с всички сили да се класираме за Европейското състезание. Това съм споделил и на селекционера Хубчев. Няма обиграване, няма подмладяване! Ще се пускат най-хубавите футболисти, с цел да се реализират резултати.

- Във водещите български тимове има доста чужденци, а в това време множеството млади футболисти нямат нужните качества за титуляри. Президентът на Славия Венци Стефанов прикани останалите клубове да пускат в игра млади български футболисти. Как би могъл да се обезпечи салдото сред българи и чужденци?
- Балансът би трябвало да се откри от всеки клуб. Славия съумя с българи да се класира за УЕФА. Други наши тимове с чужденци отпадат от европейските шампионати. Балансът зависи от селекцията и от това какъв брой са положителни тези чужденци, които се притеглят в българските клубове и какъв брой българи има в тях, които да са над междинното европейско равнище. Самите клубове би трябвало да балансират, на тях нищо не им е неразрешено, с изключение на да играят повече от 3-ма чужденци от страни отвън Европейски Съюз. Ако желаят, те могат да играят и с 11 румънци. Това е въпрос на политика на всеки обособен клуб. Според мен би трябвало в един тим да играят 6 българи и 5 чужденци. Това съгласно мен е удачната формула, само че ние няма по какъв начин да я наложим на клубовете.

Всеки отбор би трябвало да си избере дали да влага в задгранични играчи и да върви напред в нашето състезание и в Европа или дали с налагането на наши млади играчи ще се показа добре. Видяхте, че Славия съумя да продаде няколко свои млади играчи в Европа. БФС каквото е трябвало да наложи като рамка за шампионата, го е направил. Но оттова нататък всеки клуб си избира по какъв начин да постъпи.

- Вие за първи път обявявате Вашата формула: 6 българи и 5 чужденци. Как стигнахте до нея?
- Според мен в един тим би трябвало да играят шестима българи, които да се развиват и петима чужденци, които са в действителност качествени, с цел да му придават по-голяма класа.

Убеден съм, че тази формула ще е печеливша, само че клубовете са обособени акционерни сдружения и сами преценят каква ще е клубната им политика. Моите задължения са на национално равнище.

- Страстите от конгреса на БФС поутихнаха. Простихте ли на Любо Пенев за офанзивите по Ваш адрес?
- Аз няма на кого да прощавам. Гледам си моята работа и не преставам да я правя.

Ивайло КРАЧУНОВ
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР