Днес се отбелязва Световният ден на околната среда. Атлетка №1

...
Днес се отбелязва Световният ден на околната среда. Атлетка №1
Коментари Харесай

Ибаргуен отбеляза Световния ден на околната среда

Днес се отбелязва Световният ден на околната среда. Атлетка №1 в света за 2018 година Катерин Ибаргуен (Колумбия) приказва по случай специфичния ден. Тя показа някои от своите мисли и дейности за опазването на околната среда.

Катерин Ибаргуен има щастието да се роди и да живее в богата на биоразнообразие страна като Колумбия. Следващата огромна цел за нея е Олимпиадата в Токио, като тя е еднообразно ангажирана и с това да опазва околната среда за актуалните и бъдещите генерации.

View this post on Instagram
A post shared by Caterine Ibargüen Mena (@triplecibarguen) on Apr 5, 2020 at 11:12am PDT
Израснала в плодородните земи на района Ураба, край Карибско море, двукратната международна и настояща олимпийска шампионка в тройния скок получава първия си урок по какъв начин да почита околната среда още в учебно заведение.
“Бях трета или четвърта година в началното учебно заведение, когато нашата учителка ни учeше да не хвърляме отпадъци на земята, а да ги изхвърляме в резервоар “, спомня си Ибаргуен.

Тя има благи мемоари от пътувания до близката река Апартадо в родния си град със същото име: “Бяхме приготвили “санкочо” (гъста чорба от зеленчуци и месо) до реката и напуснахме мястото тъкмо както го намерихме. “

Любител на животни, тя е имала домашни любимци и също е доста сензитивна към това по какъв начин конете се третират да придвижват товари и по какъв начин постоянно се злоупотребява с претоварването им.

Родният й град Апартадо е прочут с големите си бананови плантации: " Вие сте заобиколени от природата.”

С преместването си в Меделин, с цел да продължи кариерата си в атлетиката през 1997 година, вниманието й към околната среда нараства.

View this post on Instagram
A post shared by Caterine Ibargüen Mena (@triplecibarguen) on Dec 12, 2019 at 6:57pm PST
В Меделин тя вижда от първа ръка по какъв начин градът, прочут със своите прохладни условия, защото е ситуиран на 1500 м надморска височина, също е станал по-топъл.
“Спомням си, че при първите си пътувания до Меделин постоянно трябваше да се обличам по-топло, тъй като идвах от по-горещо място. Вече не. Тъй като хората имат достъп до повече коли, видях по какъв начин замърсяването промени градския пейзаж. Често имаме тъмни облаци и в този момент градът има екологични дни, с цел да понижи потреблението на колите на пътя”, споделя още тя.

Ибаргуен схваща финия баланс сред икономическия напредък и зачитането на околната среда: “При първите ми пътувания от вкъщи в Апартадо до Меделин ми отнемаше 12 часа. Тъй като е построена нова автомагистрала през планините, времето за пътешестване е понижено доста, само че също е отслабило планините и вследствие на това виждаме свлачища. Също по този начин съм наясно с следствията от опитите да измененията хода на река Апартдадо, с цел да изградите нови жилищни планове. Това докара до наводнения в доста къщи. "

Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР