Днес се отбелязва една от трите задушници, които православните християни

...
Днес се отбелязва една от трите задушници, които православните християни
Коментари Харесай

Днес е Архангелова задушница

Днес се отбелязва една от трите задушници, които православните християни почитат всяка година - Архангелова задушница, наричана още мъжка.

В съботата преди празника на Св. Архангел Михаил (8 ноември) се отдава респект към паметта на мъртвите, безконечна благодарност на офицерите и бойците, починали за България, и на всички паднали в редовете на Българската войска.

На задушница околните на покойника се събират, с цел да създадат помен - възпоминание на живите за умрелия, че не е пропуснат. Това е и връзката сред земната и небесната Църква. Както на всеки различен помен, се вършат и така наречен раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и други Освен на околните, се подава и на хората, събрали се при прилежащите гробове, без значение дали са познати или непознати.

Президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще участва от 11 ч. на панихидата за Архангелова задушница пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища, заяви администрацията на президента. Заупокойната молитва ще бъде отслужена от негово преосвещенство
Тивериополският свещеник Тихон. на лъва от Мемориала на починалите бойци от Първи и Шести софийски пехотен полк в градината пред НДК.

Ритуалът в памет на починалите български воини се организира от 1924 година Традицията е прекратена е през 1946 година Възстановена е през 1992 година от Министерството на защитата и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

На ритуала ще участват министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков. По-късно същия ден Каракачанов ще взе участие във военния обред в памет на починалите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска желязна дивизия. Той ще се организира от 14.00 ч. пред реставрираната скулптурна фигура

Днес в храмове в цялата страна ще бъдат отслужени панихиди в памет на починалите български воини.

На Задушница част от градския превоз в София и Пловдив ще се движи с повишен брой коли, с цел да се обезпечи положително обслужване на жителите.

В София с повишен брой коли ще са автобусните линии 64, 86, 260 и 309, трамвайните 3 и 18 и тролейбусна линия 9. Разкриват се и краткотрайни автобусни линии с номера 830-А, 108-А, 18-А, 70-А, 86-А, 90-А. Повече за маршрутите им, четете тук. За всеки един от столичните гробищни комплекси ще бъдат обезпечени и спомагателни профилирани коли за наложително пренасяне на погрешно паркиралите транспортни средства.

В Пловдив с делнично разписание ще са рейсовете по линии 36, 66, 93 и 116.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР