Днес се отбелязва един доста интересен и същевременно голям празник

...
Днес се отбелязва един доста интересен и същевременно голям празник
Коментари Харесай

Две уникални имена черпят заради този интересен и същевременно голям празник

Днес се отбелязва един много забавен и в същото време огромен празник - полагането на честния пояс на Пресвета Богородица. Честният пояс на Пречистата Божия Майка при донасянето си в Константинопол бил положен в златна ракла и запечатан с царския щемпел в храма, издигнат от благочестивия цар Теодосий Младши. Този храм бил повдигнат в името на Пресвета Богородица на мястото, наречено Халкопратия, което значи " Медно пазарище ". Много години по-късно, при царуването на Лъв Мъдри се случило по този начин, че брачната половинка му Зоя била измъчвана от мръсен дух.

Царят и роднините му били доста опечалени и почнали да възнасят към Господа усърдни молебствия за страдащата кралица.
Зоя имала Божествено привидение, което посочило, че тя ще получи излекуване, в случай че върху нея бъде положен поясът на Пресвета Богородица.

Царицата разказала за това на царя. Лъв незабавно помолил патриарха да открие пояса на Пресвета Богородица: печатът бил свален и раклата отворена. Честният пояс на Пресветата Божия майка се оказал цялостен, напълно невредим от времето, а всички го целували с страхопочитание И щом патриархът го прострял над царицата, тя незабавно се освободила от демонското изтезание и изцяло се изцелила от недъга си.

Тогава всички радостно популяризирали Христа Бога и Пречистата Му Майка и с благодарствени хвалебни песни още веднъж положили честния пояс в златната ракла, запечатали я с царския щемпел и открили празник в чест на Преблагословената Дева Богородица, за възпоменание на чудото, станало от Нейния почтен пояс, по благодатта, милосърдието и човеколюбието на родилия се от Нея Христос, нашия Бог.

Днес имен ден имат всички с имената Гена и Гено.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР