Днес се отбелязва 102-рата годишнина от Великата Октомврийска социалистическа революция

...
Днес се отбелязва 102-рата годишнина от Великата Октомврийска социалистическа революция
Коментари Харесай

102 години от болшевишката революция

Днес се отбелязва 102-рата годишнина от Великата Октомврийска социалистическа гражданска война в условия, когато няма Съветски съюз. Разрушена е страната, родена от тази гражданска война.

Контрареволюцията взе връх в някогашния Съветски съюз, както и в някогашните страни на източноевропейския социализъм. Световното комунистическо придвижване, основано вследствие на Октомврийската гражданска война и което в своето време в доста страни бе авангардна мощ, сега в горните страни, а и в забележителна част на света е в периферията на обществено-политическия живот.



Така наречените " спечелили " в някогашните социалистически страни и техните " другари " на Запад назовават Октомврийската гражданска война най-голяма покруса в историята на Русия. А нейното интернационално влияние, което докара до основаването на международната социалистическа система, се прави оценка като най-жесток и ужасяващ удар, който е предизвикала болшевишка Русия на тези страни и нации. Няма подозрение, всичко това изисква, когато приказваме на Великата Октомврийска социалистическа гражданска война да имаме поради клеветите и обвиняванията против революцията. В края на краищата минаха три десетилетия откогато съществуваме в изискванията на контрареволюция.

Това прави допустимо да се сравнят социално-икономическите, политическите, социо-културните, социо-демографските и другите последици и резултати от контрареволюцията и реставрирания капитализъм с това, което е реализирано от революцията и социализма за сходен период в другите интервали. И дори хора били скрити и дори открити врагове на социализма стартират да признават, че сравненията не са в интерес на контрареволюцията. Октомврийската гражданска война се ражда в извънредно време - времето на империалистическата война, войната сред хищници за международно владичество - Първата международна война. От първия миг на своето раждане революцията издига апел за мир, както и демонстрира неимоверна воля да се постави завършек на интернационалното кръвопролитие. В продължение на десетилетия, родената от революцията на основата на Руския свят нова страна - Съветския съюз, бе представян от буржоазната агитация като военно страшилище.



Няма подозрение, че една гражданска война коства толкоз, колкото може да отбрани себе си. Диалектиката на социализма, диалектика на силите, които се борят и работят за триумфа на обществената правдивост, обществено тъждество и обществена взаимност, т.е. за триумфа на обществения хуманизъм е такава, че въоръжаването и армията би трябвало да служат на идеята на международния мир. По време на своето битие Съветският съюз остава правилен на завета на битката за мир.

Най-ярък образец в това отношение е успеха над хидрата на фашизма в негвата най-зловеща форма - тази на немския нацизъм Световният капитал в никакъв случай няма да елементарни на руската страна тази победа. Буржоазната агитация впрегна всичките си сили с цел да дискредитира славната победа на руския народ. За тази цел бе изобретена концепцията за тоталитаризма, която показва комунизма, социализма, от една страна, и фашизма въпреки това, като братя-близнаци. Тази идея се трансформира в един от главните принадлежности на либералите в битката против идеята на Октомври, против социализма. И въпреки всичко, в случай че се опитаме да обобщим в резюме главните достижения на Великата Октомврийска социалистическа гражданска война, би трябвало да се каже следното: За пръв път в историята на човечеството стартира да се реализира като практическо придвижване вековната фантазия за обществен хуманизъм - общество на взаимност, правдивост и тъждество.

Да, за това практическо придвижване бяха присъщи съмнения, неточности, отклонения, несъгласия... Но най-важното е, че то потвърди, че вековната човешка фантазия не е утопия; В резултат на успеха на Великата октомврийска гражданска война се сътвориха условия за фундаментални промени в света - успеха над фашизма, разпадането на колониалната система, основаването на международната социалистическа система, избягването на огромна война за един огромен интервал от време измежду Втората международна война, та дори и до през днешния ден. Защото могъщия ракетно-ядрен капацитет на Руската федерация, който възпира „ мечтателите " за световно владичество от международна война, е също завещание от Великия Октомври.



Днес, когато към този момент съвсем трийсет години Съветският съюз не съществува, виждаме по какъв начин човечеството се доближава до ръба на бездната - поредицата от войни и рецесии се умножава. Оптимистичната опция пред развиването на човешката цивилизация сякаш от ден на ден и повече избледнява. Капитализмът не желае, а и най-важното, не е в положение да даде такава опция. И в случай че съществува светлина в мрачния тунел, в който през днешния ден се намира човечеството заради световната рецесия на капитализма, тя е в съществуването на национален Китай, роден по историческата логичност на обстоятелството, че през Октомври 1917 година в Петроград се случи Великата гражданска война.

И тук следва да подчертаем, че сегашните победи на китайския социализъм станаха вероятни заради една значима причина. Китайските комунисти не позволиха да бъдат предадени от върколаците на част от своята преродила се върхушка. Т.е. не разрешиха това, което стана главния фактор за нанесения в сърцето удар на руския и източноевропейския социализъм. В умозаключение ще отбележим, че в този момент, когато означаваме 102-рата годишнина от Великата октомврийска социалистическа гражданска война, когато живеем с фантазията за социализма на 21-ви век, случилото се със Съюз на съветските социалистически републики и страните на източноевропейския социализъм би трябвало да служи като значим урок за бъдещето. Урок за всички хора по света, борещи се за тържеството на обществения хуманизъм, за тъждество, приятелство, правдивост и взаимност.

Източник: Поглед-инфо

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР