Днес се очаква да започне работата на групата за съставяне

...
Днес се очаква да започне работата на групата за съставяне
Коментари Харесай

Работна група започва да пише програма на кабинет с кандидат-премиер Асен Василев.

Днес се чака да стартира работата на групата за сформиране на програмата на кабинет с кандидат-премиер Асен Василев.

Очаква се тя да сложи ясни задания и периоди за интервал от шест месеца. Акцент ще бъде и законодателната стратегия.

За задачата трите обединения ще излъчат по трима представители от своите парламентарни групи, с цел да изработят програмата.

Към тях ще се причислят и самостоятелни депутати, отцепници от Има Такъв Народ, с които договарянията бяха през вчерашния ден.

Очаква се структурата на държавното управление и имената на министрите да бъдат оповестени най-късно в сряда.

През уикенда от " Продължаваме промяната " организираха срещи с Българска социалистическа партия, " Демократична България " и 5-ма самостоятелни народни представители. Те са от отделилите се от " ИТН ".

Тази численост към този момент не е задоволителна, с цел да се реализира болшинство в Народното събрание за избиране на нов кабинет. До края на седмицата би трябвало да стане ясно дали това държавно управление има късмет.

В противоположен случай следва връчване на втори мандат на ГЕРБ, които обявиха, че ще го върнат незабавно. А дали ще бъде връчен трети мандат или ще бъдат планувани избори - зависи от президента, разяснява Българска национална телевизия.

От Политическа партия обявиха, че няма да водят договаряния с други политически обединения, а ще търсят поддръжка измежду обособени депутати.

Имаме доста допирни точки, интересува ни ясна законодателна стратегия за деяние на държавното управление през периода на съществуването на държавното управление. Нещо като безусловна поддръжка няма. От на следващия ден работим по стратегиите, всеки си дава отговор за себе си, съобщи през вчерашния ден самостоятелният народен представител Иво Атанасов след договарянията с Политическа партия.

Национално виновното държание е да има държавно управление с ясна стратегия и ясни дейности в полза на България, добави Атанасов.

Това, което ни сплотява, е антикорупцията в този къс интервал, измененията в КПКОМПИ, регулаторните органи, правосъдната промяна, службите за сигурност - в тази тенденция ще развием програмата, по която да работим и до петък ще изразим нашето мнение, изясни още Атанасов.

Проведохме потребен диалог, всеки един от нас е подготвен да взе участие в работни групи през тази седмица. Ако изготвим една качествена стратегия и с уговорките на всеки от парламентарните групи и от нас като самостоятелни за приемането на нужните закони продължаваме и ще гласуваме за държавното управление, в случай че не стигнем до такава степен, всеки от нас ще гласоподава по този начин, както е решил, само че продължаваме - по-добре да градим, в сравнение с да разрушавам.

" Още съм оптимист. Дали ни държи в напрежение - аз считам, че ние постоянно би трябвало да сме напрегнат и всяко едно гласоподаване в тази зала би трябвало да ни държи в напрежение, тъй като това е единственият метод да се създадат същински закони. Ако законите се вършат като депутатите се употребяват за машини за гласоподаване от едни хора, които седят отвън Народното събрание, да, това не ни държи напрегнат, само че видяхме до каква степен сме стигнали последните 15 години ", съобщи Асен Василев след срещата с самостоятелните депутати.

Василев уточни, че диалозите не престават. " Всеки един народен представител, който счита, че може да взема независимо решения, е добре пристигнал на диалози. Искаме да изработим в действителност най-хубавата стратегия и да вземем поради всички изразени от народните представители забавни на техните гласоподаватели ", уточни Василев.

Иво Атанасов изясни, че не беседва с никой от сътрудниците му. " Не звъня на никой от сътрудниците, всеки е свободен самичък да вземе своето решение ".

Премиерът в оставка Кирил Петков отговори на журналистически въпрос за експулсираните съветски дипломати. " Както видяхме, ние помолихме нотата да бъде върната, нищо не се случи, тя се извършва. Аз не мисля, че това ще е тематиката за идната седмица. Не мисля, че ще има промени каквото и да се случи и мисля, че в този момент всички ще се фокусираме върху това да има едно работещо държавно управление и то да покаже продължение на това, което започнахме ".

На 13 юни 2022 година Иво Атанасов, Николай Радулов, Светлин Стоянов, инж. Георги Георгиев и Деян Петков напуснаха " ИТН " отпред със спортния министър в оставка Радостин Василев. Няколко дни по-късно групата напусна и Кирил Симеонов.

В събота Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров разговаряха с представители на Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

От срещите стана ясно, че трите партии са позволили неточности в диалогичността и връзката в остарялата коалиция, за новата те дадоха поръчка за ясна и съответна стратегия с ясни периоди и различен метод на взимане на решения.

В първия ден на юли, на фона на невиждана политическа рецесия и усложнени дипломатически връзки с Русия президентът Румен Радев връчи мандат за сформиране на държавно управление в границите на сегашния парламент на Асен Василев, препоръчан от „ Продължаваме Промяната “ (ПП) за министър-председател.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР