Днес се навършват цели 5 века, откакто великият мореплавател Фернандо

...
Днес се навършват цели 5 века, откакто великият мореплавател Фернандо
Коментари Харесай

500 години от първото околосветско пътешествие

Днес се навършват цели 5 века, откогато великият мореплавател Фернандо Магелан отпътува от Испания в епохално странствуване, с цел да обиколи света за първи път.
Португалският откривател е погубен от островитяни във Филипините две години след началото на околосветското си странствуване, оставяйки испанеца Хуан Себастиан Елкано да приключи тригодишното пътешестване. Но името на Магелан вечно ще е емблема на пътешествието.
" Магелан към момента е ентусиазъм от 500 години насам ", споделя Фабиен Кусто, френски режисьор и подводен откривател като дядо си Жак-Ив Кусто. " Той е бил пионер във времена, когато откривателите, тръгващи към незнайното доста постоянно не са се завръщали ", прибавя Кусто, представен от БГНЕС.
Ето няколко области в човешката просвета на които пътешествието на Магелан повлия трагично и продължава да въодушевява учените.
История
Пътешествието на Магелан беше повратна точка в историята, толкоз неповторима, колкото първото пътешестване в галактическото пространство и по-късните кацания на Луната, съобщи ученият от НАСА Алън Стърн, началник на междупланетна галактическа сонда New Horizons. " Това просто преобразява човечеството съгласно мен. Бих го нарекъл първото планетарно събитие, по същия метод, по който Юрий Гагарин беше първото извънпланетарно събитие ", сподели той.
География
Пътешествието на Магелан пренаписа картите и книгите по география. Той е първият, който откри пролива, който в този момент носи неговото име, свързващ Атлантическия и Тихия океан в Южна Америка.
" Може би най-големият му героизъм и към момента считан през днешния ден за един от най-големите подвизи в историята на корабоплаването е откриването на този пролив, за който няма карти и чието битие е обгърнато в клюки ", съобщи американският историк Лорънс Бергрийн, създател на една от биографиите на великия португалец.
Философсия
Пътуването преобразява личната визия на хората за тяхното място в света.
" Това не е единствено принос към географията и антропологията - околосветското странствуване на Магелан потвърди нещо философско: че всичко е един свят ", показва Бергрейн. " Преди Магелан хората в действителност не са знаели това. Те не са знаели по какъв начин е обвързван светът или какъв брой е огромен ", добави историкът.
Астрономия
Пътуването способства за познаването на европейците за Вселената и бележи нови светове в галактическото проучване и астрономията и до през днешния ден. Докато пресичали Магелановия пролив, откривателят и неговият екипаж следили две галактики, забележими с просто око от южното полукълбо, в този момент известни като " Магеланови облаци ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР