Днес се навършват точно 20 години от началото на бомбардировките

...
Днес се навършват точно 20 години от началото на бомбардировките
Коментари Харесай

20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия

Днес се навършват тъкмо 20 години от началото на бомбардировките на НАТО против някогашна Югославия. Алиансът предприе военната акция без единодушието на Организация на обединените нации, с цел да спре спора сред сръбските сили на Слободан Милошевич и албанските сепаратисти в Косово.

До бомбардировките на НАТО против Сърбия, траяли 11 седмици, се стигна на първата година след фактическото начало на спора в Косово и след неуспех на намиране на дипломатическо решение за него.

По данни на алианса самолетите му извършват 38 000 полета над тогавашна Югославия, 10 000 от които за бомбардировки, като на прицел са военни и инфраструктурни обекти. В някои случаи обаче ракетите попадаха в цивилен цели, като броят на убитите цивилни е сред 500 и 2500 по разнообразни оценки.

Бомбардировките стопират, откакто на 10 юни 1999 година Слободан Милошевич изтегля сръбските сили от Косово, където в границите на бойните дейности умират към 13 000 души, множеството албанци.

Вчера в Белград хиляди протестиращи против ръководството на президента Александър Вучич възпламениха свещи за починалите при бомбардировките на НАТО преди 20 години, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР