Днес се навършват пет години от самозапалването на Пламен Горанов,

...
Днес се навършват пет години от самозапалването на Пламен Горанов,
Коментари Харесай

Пет години от самозапалването на Пламен Горанов, приятели организират бдение в негова памет

Днес се навършват пет години от самозапалването на Пламен Горанов, което провокира оставката на тогавашния кмет на Варна Кирил Йорданов. 36-годишният мъж се трансформира в един от знаците на февруарските митинги през 2013 година, а постъпката му беше последвана от вълна от самозапалвания в цялата страна.
Приятели и близки ще почетат паметта на Пламен. Те ще се съберат в 19:00 часа довечера пред постройката на общината, където младият мъж се самозапали, оповестява Дарик.

Датата е 20 февруари 2013 година, а часът е 7:24 сутринта. Пред постройката на община Варна, пред която дни наред се събират протестиращи, се появява млад мъж, облечен с мрачно яке, тъмни панталони и шапка с козирка. На гърба си носи туристическа раница, през рамо е преметнал алена туба. В ръцете си държи афиш с надпис: "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17,00 ч на 20.2.2013 година ".

Името на мъжа е Пламен Горанов, който неговите другари разказват като авантюрист, рисков и самоуверен човек, който знае какво желае, към какво се стреми и по какъв начин да го реализира.

Пламен се изкачва по стълбите, смъква раницата си и се залива с течността от тубата. Двама общински служители на реда се доближават към младия мъж, а единият от тях го пита " Какво правиш? ".

Пламен, държейки запалка в ръката, дава отговор "Не се доближавай, ще се запаля! ".

Полицаят пристъпва напред и протяга ръка към тубата. В този миг Пламен пламва.

Полицаят оставя тубата и стартира да го гаси с ръце. Колегата му търси пожарогасител. Неизвестен водач стопира и вади от колата си пожарогасител. Пламен е загасен шест минути по-късно.

Пред единия от служителите на реда той споделя " Киро, Киро..., аз желаех единствено спокойно да стачкувам, в този момент трябваше да съм на отмора в Анталия и не съм желал да се самоубивам ". Минути по-късно в пристигналата на мястото кола за спешна помощ изрича " Искам да се махне Киро, не желая да загивам, желая единствено Киро и ТИМ да се махнат ".

Въпреки получените изгаряния Пламен е контактен и на път към болничното заведение споделя на екипа на " Спешна помощ " трите си имена и ЕГН-то си. Обяснява им, че се е залял с към 3-4 литра бензин и не е желал да се самоубива, а единствено да стачкува и кметът да си подаде оставка. Няколко пъти повтаря, че не желае да се самоубива и че идната седмица трябвало да бъде на отмора в Турция. През цялото време приказва превъзбудено и пита в кое болнично заведение ще бъде настанен.

Действията на Пламен пред постройката на общината са запечатани от охранителни камери. По-късно проверяващите ще заключат, че той не е възнамерявал самоубийство и не е имал съществено желание в действителност да се самозапали. По-скоро е желал да стачкува, заплашвайки, че ще се възпламени. В стресовата обстановка обаче е натиснал запалката и не е решил риска заради изключителното напрежение и възбудата сега.Вероятно е мислел е, че, самозапалвайки се, ще може да се оправи с ситуацията, като се изгаси самичък или ще му се помогне от други хора.

Пламен не е имал душевен болести, не е бил подвластен от психоактивни субстанции. Прекъснал е следването си и постоянно е сменял работата си, а преди самозапалването си споделя пред другари, че ще напусне добре платената работа в слагането на топлоизолации и ще стартира да прави лампи от подръчни материали. Познатите му не са го виждали с жена и не знаят да е имал продължителна връзка. Дори и най-близките му хора обаче не знаят детайлности от неговия персонален живот.

Пламен е бил мощно завързан към майка си, чиято гибел изживява мъчително, а с татко си не е бил в положителни връзки. След гибелта му движимостите лица, които ще изготвят психичната експертиза, ще заявят:

" Чрез несъзнавания предпазен механизъм на преместване е трансферирал митинга и експанзията си от бащата като престиж към различен престиж - кмета на Варна Кирил Йорданов ".

С 80% изгаряния по тялото Пламен Горанов е признат във Военноморска болница. 10 дни лекарите се борят за живота му, само че на 3 март Пламен Горанов издъхва.

Три часа след самозапалването му държавното управление на Бойко Борисов подава оставка. Три дни след гибелта му оставка подава и кметът на Варна Кирил Йорданов. Случаят провокира и вълна от самозапалвалия в цялата страна.

Девет месеца по-късно прокуратурата приключва следствието за гибелта на Пламен Горанов, откакто не открива закононарушение и подбуждане към самоубийство.

На мястото пред постройката на общината, където пламва Пламен, още същия ден варненци издигат камара от камъни. Дълго време тя припомня за бурното време през зимата на 2013 година, само че е отстранена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР