Днес се навършват 78 години от кървавия ден, когато се

...
Днес се навършват 78 години от кървавия ден, когато се
Коментари Харесай

На 1 февруари почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

Днес се навършват 78 години от кървавия ден, когато се произнасят най-масовите смъртни присъди в българската история.1 февруари е разгласен за Ден на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим. Тогава през 1945-а Първи и Втори състав на тъй наречените Народен съд изпращат на разстрел към 150 души от българския политически и боен хайлайф. След екзекутираните са трима регенти, включително братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, един от регентите на малолетния тогава цар Симеон II. Богдан Филов също е регент по това време. Третият регент - военачалник Никола Михов, също е измежду свиреп умъртвените. 
 
 Мемориал на жертвите на комунизма Мемориал на жертвите на комунизма Източник: Zonanews
Разстреляни са и тримата министър председатели - Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов. Между наказаните на гибел са и 22 министри, 8 царски съветници, 67 депутати, 47 генерали и полковници. На пожизнен затвор са наказани 4 някогашни министри (Михаил Арнаудов, Константин Муравиев, Вергил Димов, Руси Русев), 2 царски съветници, 22 депутати, няколко професори и други.
 
В нощта на 1 против 2 февруари 1945 година край Орландовци, отвън Централните софийски гробища, в изровена от бомбардировките над столицата яма се дава началото на това, което в България е известно като " Кървавият четвъртък " - изпълнени са първите публични смъртни присъди, произнесени от тъй наречените Народен съд, и стартира избиването на огромна част от тогавашния хайлайф на нацията.
 
За интервала от 20 декември 1944 година до 2 април 1945 година съдилищата на тъй наречените Народния съд издават общо 2816 смъртни присъди. За по-малко от четири месеца са задържани 28 630 души (това са публични данни, а съгласно откриватели те са доста повече).
 
Обвинения са повдигнати на близо 11 000 души, а на 9155 от тях са произнесени присъди. Военният, политическият и част от интелектуалният хайлайф на нацията отпреди войната в действителност е погубен. По време на Нюрнбергския развой против Националсоциалистическата партия в Германия са издадени 12 смъртни присъди.
 
Много от околните на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса - за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР