Днес се навършват 75 години от капитулацията на Германия през

...
Днес се навършват 75 години от капитулацията на Германия през
Коментари Харесай

Без официални събития за 75-годишнината от капитулацията на Германия

Днес се навършват 75 години от капитулацията на Германия през Втората международна война. Европа ще означи годишнината без редица публични събития поради пандемията на ковид.

Във Англия Денят на успеха над фашизма не е измежду формалните празници, само че доста ветерани, публични дейци и политици нормално тържествено означават деня. Днес в страната ще бъде непокътнато двуминутно безмълвие, след което английската кралица Елизабет Втора ще направи телевизионно послание.

Затворени церемонии ще се проведат от водачите на Франция и Германия, Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Във Франция Денят на освобождението от фашизма е държавен празник и почивен ден. Президентът Макрон ще постави венец пред Гроба на Незнайния войник край Триумфалната арка в Париж. Канцлерът Меркел също ще води гала при централния мемориал на войната в Германия. Насрочени са и други събития, само че огромните обществени събирания остават неразрешени.

В Съединени американски щати 8 май е церемониален ден, само че не е държавен празник. Обичайно се провеждат тържества от ветераните, а най-известното мероприятие е полагането на венци пред Националния мемориал на Втората международна война във Вашингтон.

Денят на успеха се чества на 9 май в няколко някогашни руски страни, в това число Русия, Украйна и Беларус.

Руският президент Владимир Путин беше възнамерявал огромен церемониал в Москва в събота, само че събитието беше отсрочено заради пандемията. Вместо това ще се организира въздушно шоу със самолети и хеликоптери, а Путин ще постави цветя на боен мемориал наоколо до Червения площад в Москва.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР