Днес се навършват 65 години от публикуването на първото издание

...
Днес се навършват 65 години от публикуването на първото издание
Коментари Харесай

Книгата на рекордите на Гинес стана на 65 години

Днес се навършват 65 години от публикуването на първото издание на Книгата на върховете на Гинес - справочникът, който съдържа данни за човешки постижения, неповторими естествени феномени и върхове в разнообразни области, в това число в стопанската система, политиката, науката и техниката, превоза, спорта и други, заяви Българска телеграфна агенция.

От 2000 година формалното наименование на книгата е " Световните върхове на Гинес " (Guinness World Records).

Идеята за основаването на справочника е на шефа на ирландската пивоварна компания " Артър Гинес, наследник и Ко " Хю Бивър. Веднъж той влезнал в спор коя птица е най-бърза. Тогава му хрумнало, че в кръчмата на чаша бира постоянно пораждат сходни полемики и прелестно допълнение към тях би могъл да бъде алманах с разнообразни върхове.

През 1954 година за основаването на книгата са поканени братята Норис и Рос Макуиртър. Те стартират да записват върховете, като разчитат на специалисти и авторитетни експерти в разнообразни области. Минава година в подготовка на изданието.

Първата книга с върхове излиза на 27 август 1955 година в Лондон. Тя има 198 страници, издадена е в няколко хиляди екземпляра. До края на годината има още няколко издания. Взето е решение да се издава всяка година през септември-октомври, като се добавя и актуализира.

През 1956 година книгата е издадена в Съединени американски щати, през 1962 година излиза на френски език, а през 1957 година - на немски. През 1974 година към този момент е най-продаваната книга в света, предпазена от авторско право, като по това време са закупени съвсем 24 млн. екземпляра.

Днес справочникът се издава на 25 езика, измежду които и български, и непрекъснато е в листата на бестселърите. През 2019 година в над 100 страни в света са продадени повече от 143 млн. книги. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР