Днес се навършват 60 години от сключването на Елисейския договор,

...
Днес се навършват 60 години от сключването на Елисейския договор,
Коментари Харесай

Отбелязват 60 години от сключването на Елисейския договор

Днес се навършват 60 години от сключването на Елисейския контракт, основата на френско-германското съдействие. На 22 януари 1963 год. френският президент Шарл де Гол и немският канцлер Конра Аденауер подписват така наречен Елисейски контракт. Той слага нова основа за взаимоотношенията след 1945 година.

Подписаният от Шарл де Гол и Конрад Аденауер контракт от 1963 година става значителен детайл от германо-френското помиряване. Преди тъкмо 60 години, французи и германци слагат началото на постоянни съвещания и трайно съдействие в региона на външната политика, защитата, стопанската система, развиването и културата. Особено в областта на взаимната политика за младежта и образованието елисейският контракт дава трайни импулси за развиване.

Днес френският президент Еманюел Макрон ще е хазаин на тържественото честване на юбилея в Сорбоната и Елисейския замък. Очаква се обща декларация на френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц.

Общата декларация на Париж и Берлин е дълго чакана проява на единение на фона на войната в Украйна, която се оказа тестване за партньорството сред Франция и Германия за общата им визия за европейската сигурност, общата защита, енергийната сигурност и бъдещите връзки с Русия.

В обща публикация във „ Франкфуртер алгемайне цайтунг “ френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц обобщиха вижданията си за общото бъдеще на Европейски Съюз: повече вложения във въоръжените сили, подсилване на европейската отбранителна промишленост, взаимно закупуване на природен газ за Европейски Съюз, общ европейски бюджет със лични средства.

Двамата се афишират за разширение на Европейски Съюз на Западните Балкани. И акцентират, че разширеният Европейски съюз би трябвало да остане работоспособен, с по-ефективни институции и по-бързи процедури за взимане на решения, по-специално посредством разширение на гласуването с квалифицирано болшинство в Европейския съвет.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР