Днес се навършват 58 години от обединението на Устово, Райково

...
Днес се навършват 58 години от обединението на Устово, Райково
Коментари Харесай

Днес е празникът на обединения град Смолян

Днес се навършват 58 години от обединяването на Устово, Райково и Смолян в обединен град. Това става с декрет 227 от 18 юни 1960 година, с който се постановява сливането на трите селища.
„ Всяка част на селищнокварталната броеница има собствен минал пулс, динамичност и историческа разноцветност. Но към този момент 58 години Устово, Райково и Смолян са единни в устрема си да развиват Смолян като съвременен туристически център, чисто и умерено населено място, наследило неповторимото духовно завещание на доста генерации родопчани, тяхната сила, разпоредителност и гений. Изразявам почитание и благодарност към всички, които работят и творят в нашия град, съхраняват неговите обичаи, основават модерния му и европейски образ “, сподели в поздравлението си кметът Николай Мелемов.
Според регионалния шеф Недялко Славов датата 18 юни има специфична символика, не тъй като е обвързвана с административното съединяване на трите селища, а поради подбуденото от този акт единство сред популацията им.
Като смолянчани всички към този момент принадлежат към една общественост и това дава нов подтик за развиването на града, който през днешния ден е съвременен европейски регионален център с добре построена инфраструктура и работещи институции.
„ Това са образците, които би трябвало да управляват делата ни и за напред – тези образци от нашата история, които потвърждават, че обединяването води към реализиране на триумфи и положително! И дано постоянно, посредством конструктивен разговор и приемане на разликите по сред си, намираме пътя към единението, загърбвайки безпринципното опълчване и разрушителния нарцисизъм! Нека показваме личностните си упоритости с отговорността на почтени смолянчани, родопчани, българи и европейци, тъй като единствено по този начин ще дадем добър образец и ще оставим скъпо завещание за нашите деца! “, акцентира Славов.
В рамките на днешния ден са планувани редица прояви. Вт 14,30 на остарелия център ще бъде даден старт на велосипедно съревнование „ Обиколката на Смолян “. За 17 часа е очакван концерт на Общинския духов оркестър, който ще се състои на площад “България “. Там ще бъде и награждаването на спечелилите от велообиколката.
А от 18,30 часа стартира празничния концерт, отдаден на обединявания град, в който ще вземат присъединяване танцьори, артисти и музиканти от читалищата в трите квартала.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР