Днес се навършват 500 години, откакто Фернандо Магелан тръгва на

...
Днес се навършват 500 години, откакто Фернандо Магелан тръгва на
Коментари Харесай

500 г. откакто Фернандо Магелан тръгва на първото околосветско пътешествие

Днес се навършват 500 години, откогато Фернандо Магелан потегля на първото околосветско странствуване. Португалецът отплава на 20 септември 1519 година от крайбрежията на Севиля дружно с 5 кораба, 270 души и ресурси, стигащи за 2 години.

Първоначално Магелан предлага пътешествието няколкократно на португалския крал Мануел, който му отхвърля. За това се обръща към испанската корона в лицето на Карлос I (и предстоящ император на Свещената Римска империя).
Спасена история: Германия ни върна нелегално изнесени археологически полезности Те ще бъдат върнати у нас от министъра на културата Боил Банов
Идеята на мореплавателя е да открие нови направления към Далечния Изток, само че не като пътува на изток, а на запад. С вяра, че пътешествието ще донесе полза на Испания, Карлос I позволява експедицията и финансира огромна част от подготовката и пътуването.

През декември 1519 година корабите доближават Рио де Жанейро, след което не престават на юг по крайбрежието. Целта е да открият път към континента. Три месеца по-късно, след тежка зима, моряците стигат до територията на дн. Аржентина.

Последват няколко вътрешни протеста, които Магелан едвам съумява да потуши. Измениците са обезглавени. Губят и кораба „ Сантиаго”, само че без жертви.
Построиха най-дългия викингски мост в света (ВИДЕО) Той е дълъг 700 метра и се намира в Дания
Мореплавателите стигат Тихия океан през октомври 1520 година през познатия Магеланов пролив. Преминавайки през протока, единият от корабите дезертира и се връща в Испания.

Поради липса на задоволително географски знания, Магелан счита, че ще доближи Азия за няколко дни. Всъщност му лишава 3 месеца и 20 дни.
Снимка: Wikimedia Commons
На 6 март 1521 година към този момент изтощеният екипаж дебаркира Гуам в западната част на океана. 10 дни по-късно корабите стигат до Филипините, където и умира Магелан. Той бива завещан от Хуан Серано и Дуарте Барбоса. Оттам те отплават към Молукските острови.

През септември 1522 година единственият останал транспортен съд „ Виктория”, предвождан от Хуан Себастиан Елкано се завръща в Испания и приключва околосветското пътешестване. От 270-те души през 1519 година, едвам 18 или 19 се връщат.
5 века по-късно: Магелан може да скара Испания и Португалия Чия горделивост е първото околосветско странствуване? Зависи дали питате в Мадрид, или в Лисабон
Докато е към момента жив, Магелан покръства над 2 хиляди души на Филипините.

Преди няколко месеца мореплавателят за малко да скара Испания и Португалия. През март Испанската кралска историческа академия разгласява документ, в който се изяснява, че заслугите за околосветското странствуване са напълно на Испанската корона.

През 2017 година пък Поргугалия реши да показа т.нар „ Път на Магелан” пред ЮНЕСКО, без да включи Испания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР