Днес се навършват 500 години, откакто Фернандо Магелан тръгва на

Днес се навършват 500 години, откакто Фернандо Магелан тръгва на ...

500 г. откакто Фернандо Магелан тръгва на първото околосветско пътешествие.


Днес се навършват 500 години, откакто Фернандо Магелан тръгва на първото околосветско пътешествие. Португалецът отплава на 20 септември 1519 г. от бреговете на Севиля заедно с 5 кораба, 270 души и запаси, стигащи за 2 години.

Първоначално Магелан предлага пътешествието няколкократно на португалския крал Мануел, който му отказва. За това се обръща към испанската корона в лицето на Карлос I (и бъдещ император на Свещената Римска империя).
Спасена история: Германия ни върна незаконно изнесени археологически ценности Те ще бъдат върнати у нас от министъра на културата Боил Банов
Идеята на мореплавателя е да открие нови маршрути към Далечния Изток, но не като пътува на изток, а на запад. С надежда, че пътешествието ще донесе облага на Испания, Карлос I разрешава експедицията и финансира голяма част от подготовката и пътуването.

През декември 1519 г. корабите достигат Рио де Жанейро, след което продължават на юг по крайбрежието. Целта е да открият път около континента. Три месеца по-късно, след тежка зима, моряците стигат до територията на дн. Аржентина.

Последват няколко вътрешни бунта, които Магелан едва успява да потуши. Измениците са обезглавени. Губят и кораба „Сантиаго”, но без жертви.
Построиха най-дългия викингски мост в света (ВИДЕО) Той е дълъг 700 метра и се намира в Дания
Мореплавателите стигат Тихия океан през октомври 1520 г. през познатия Магеланов проток. Преминавайки през протока, единият от корабите дезертира и се връща в Испания.

Поради липса на достатъчно географски познания, Магелан смята, че ще достигне Азия за няколко дни. Всъщност му отнема 3 месеца и 20 дни.
Снимка: Wikimedia Commons
На 6 март 1521 г. вече изтощеният екипаж акостира Гуам в западната част на океана. 10 дни по-късно корабите стигат до Филипините, където и умира Магелан. Той бива наследен от Хуан Серано и Дуарте Барбоса. Оттам те отплават към Молукските острови.

През септември 1522 г. единственият останал кораб „Виктория”, предвождан от Хуан Себастиан Елкано се завръща в Испания и завършва околосветското пътуване. От 270-те души през 1519 г., едва 18 или 19 се връщат.
5 века по-късно: Магелан може да скара Испания и Португалия Чия гордост е първото околосветско пътешествие? Зависи дали питате в Мадрид, или в Лисабон
Докато е все още жив, Магелан покръства над 2 хил. души на Филипините.

Преди няколко месеца мореплавателят за малко да скара Испания и Португалия. През март Испанската кралска историческа академия публикува документ, в който се обяснява, че заслугите за околосветското пътешествие са изцяло на Испанската корона.

През 2017 г. пък Поргугалия реши да представи т.нар „Път на Магелан” пред ЮНЕСКО, без да включи Испания.

Източник: btvnovinite.bg